Nemačka odškrinula vrata dužem životu benzinaca?

Ministar saobraćaja Folker Vising zapretio je Evropskoj komisiji vetom na plan kojim se zabranjuju automobili na benzin, ukoliko se ne dozvoli sintetičko gorivo.

Automobili

Izvor: Izvor: dpa

Utorak, 28.02.2023.

13:15

Nemačka odškrinula vrata dužem životu benzinaca?
Foto: ddisq/Shutterstock

Stranke nemačke vladine koalicije u utorak su najavile dogovor o izmenama zakona koje će građanima dozvoliti da u automobile umesto običnog benzina sipaju sintetičko, klimatski neutralno gorivo.

"Vozači će u obične automobile sa SUS motorima moći da sipaju e-gorivo", rekao je agenciji dpa šef poslaničkog kluba liberala (FDP) Kristijan Dir.

"To sada zakonski nije moguće," dodao je političar najmanje od tri partije u koaliciji socijaldemokrate (SPD) kancelara Olafa Šolca, najavljujući "tehničko prilagođavanje" koje to konačno omogućava.

Liberali već dugo pritiskaju vladu, čiji su članovi, za isključivanje e-goriva iz evropskih nacrta strategije klimatske tranzicije, sukobljavajući se pri tome posebno sa trećom strankom koalicije, ekološkom partijom Zelenih.

Ministar saobraćaja, liberal Folker Vising je prethodno je zapretio Evropskoj komisiji vetom na plan kojim se zabranjuju automobili na benzin, ukoliko se ne dozvoli sintetičko gorivo.

Izuzimanje e-goriva iz zabrane znači produžetak života automobila sa motorom na unutrašnje sagorevanje i posle planirane zabrane na registraciju novih benzinaca 2035.

Vising je u razgovoru za Bild ukazao na "postojeći, ogromni vozni park ne samo u Nemačkoj."

On je rekao i da je za FDP, najmanju partiju u vladinoj koaliciji, jedino prihvatljiv kompromis oko e-goriva koji tim automobilima produžava život. Prema postojećem nacrtu, EU će od 2035. zabraniti registraciju svih novih automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanje.

Vising insistira da u tranziciji ka klimatskoj neutralnosti sve tehnološke mogućnosti moraju biti istražene, a vrata ostati otvorena novim rešenjima.

E-gorivo se sintetiše zelenom strujom, dakle bez upotrebe fosilnog goriva i ne proizvodi višak gasova koji doprinose globalnom zagrevanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: