Ekološke organizacije traže prekid gradnje auto-puteva

"Izgradnja, korišćenje i održavanje auto-puteva i drugih drumova takođe doprinose pogoršanju klimatske krize".

Automobili

Izvor: Izvor: dpa

Subota, 25.02.2023.

13:16

Ekološke organizacije traže prekid gradnje auto-puteva
Foto: Cars and Travels/Shutterstock

U nemačkoj vladajućoj koaliciji nedeljama se raspravlja o efikasnijim strategijama širenja drumske mreže. Organizacije za zaštitu životne sredine, međutim, zahtevaju da se svi projekti gradnje auto-puteva stopiraju.

U dokumentu koji su u četvrtak predstavili Grinpis i nemačka organizacija za zaštitu životne sredine BUND, navodi se da po klimu nije štetna samo vožnja auto-putevima, piše dpa.

"Izgradnja, korišćenje i održavanje auto-puteva i drugih drumova takođe doprinose pogoršanju klimatske krize."

Izgradnja novih puteva ubrzava, ali pre svega pojačava saobraćaj. Prema analizi organizacija, širenje saobraćajne infrastrukture izazvaće znatno više emisije ugljen-dioksida nego što to ekološki izveštaj Nemačke o planovima širenja putne mreže do 2030. predviđa.

Stručnjakinja Grinpisa Lena Donat zahteva "klimatsku proveru" plana vlade, da se postignu ciljevi klimatske tranzicije u saobraćaju.

"Do tada svi projekti gradnje auto-puteva treba da budu na čekanju," rekla je Donat. Predsednica BUND-a Antje fon Brok isto je rekla da su trenutni planovi širenja drumske mreže neodrživi.

Debata u vladi o bržoj gradnji saobraćajne mreže ide dalje. Ministar saobraćaja, liberal Folker Vizing ne samo da želi da se brže grade mostovi, već i auto-putevi.

Zeleni su protiv, a nedavni sastanak lidera koalicije nije doneo pomak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: