Zabrana dizelaša i benzinaca je samo prvi korak – stižu rigoroznije mere

Nakon što smo prošle nedelje saznali da su evropski parlamentarci odlučno izglasali zabranu prodaje automobila sa dizel ili benzinskim motorima od 2035. godine, postavlja se pitanje dokle su ekološki svesni političari i ljubitelji zelene vizije budućnosti spremni da idu, jer se već gura teza da klimatske promene neće biti zaustavljene ako se ne ograniči pravo raspolaganja ličnim vozilima.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 21.02.2023.

17:00

Zabrana dizelaša i benzinaca je samo prvi korak – stižu rigoroznije mere
Foto: BoJack/Shutterstock

Iako će u EU zabraniti sve automobile sa motorima koji sagorevaju dizel i benzin bez odgovora na pitanje zašto e-vozila veličine SUV-a nisu zabranjena jer ostavljaju sveukupno veći ugljenični otisak od malih automobila na benzin ili oni sa hibridnim pogonom, čini se da već ulazimo u još veću ekološku dilemu:

Da li bi Evropski parlament trebalo da zabrani ili ograniči vlasništvo automobila pod posebnim uslovima kako bi se ispunili neophodni ciljevi zaustavljanja klimatskih promena?

Naime, sve više zelenih stručnjaka tvrdi da je pametnije ukinuti vlasništvo nad budućim vozilima i uvesti podelu korišćenja vozila između više pojedinaca/porodica ili će naša planeta ostati previše zagađena.

Nova dimenzija

To je potpuno nova dimenzija zelenih politika koja ulazi u zonu redefinisanja prava privatne svojine. Konzorcijum naprednih kalifornijskih profesora pod okriljem Climate Communiti Project insistira na tome da povećanje broja e-vozila neće samo po sebi rešiti klimatsku krizu.

Smatraju da se odlučno smanjenje štetnih emisija može postići samo drastičnim smanjenjem mobilnosti i rudarstva.

U januaru 2023. godine, Climate Communiti je objavila rad "Postizanje nulte emisije sa više mobilnosti i manje rudarenja" u kojem predstavljaju niz procena ili scenarija, a u kome je njihova ključna poruka da uspešan scenario dekarbonizacije mora da uključuje ograničavanje vlasništva vozila.

Ključni problem grupa profesora iz Kalifornije definiše na sledeći način:

"Ključni aspekt elektrificiranog transporta je nova potražnja za metalima, posebno najneophodnijim metalom za EV baterije — litijumom. Ako je današnja potražnja za električnim vozilima projektovana do 2050. godine, potrebe za litijumom samo na američkom tržištu električnih vozila zahtijevale bi tri puta količina litijuma koja se trenutno proizvodi za celokupno globalno tržište. Ovo povećanje potražnje bi se podmirilo ekspanzijom rudarstva"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: