Novi udar na bahate vozače

Saobraćajna policija počela je sa oštrijom kontrolom vozača koji prođu kroz crveno svetlo na semaforu ispred raskrsnice ili pešačkog prelaza, na osnovu automatskog snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora na pet lokacija u Beogradu, piše RTS.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 17.02.2023.

18:00

Novi udar na bahate vozače
Foto: igorwheeler/Shutterstock

Cilj nije da se puni budžet, nego da zaštitimo svaki život, rekao je za RTS pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan.

Od uvođenja nadograđenih sistema, kamere su uspele da registruju čak 200 prekršaja.

"Kada govorimo o otkrivenim prekršajima, od početka godine j čak 4.000 vozača zatečeno da upravlja pod dejstvom alkohola, a čak 40.000 vozača je prekoračilo brzinu. Što se tiče nadogradnje sistema detekcije prekršaja u Beogradu, ima onih koji se i dalje ponašaju nebezbedno. Pokazali smo snimak iz Francuske ulice, tamo se videlo da vozač bez obzira što mu je crveno svetlo, a pešaku zeleno, on prolazi pored pešaka koji je na ulici. Oko 200 vozača je izvršilo prekršaj, u narednom periodu će se postaviti još sistema", rekao je za RTS Belencan.

Putem sistema, moći će se i detektovati vezan pojas, brzina kojom se vozilo kreće i da li vozač koristi telefon tokom vožnje.

" Trenutni sistem se pokazao kao dobar i precizan. Moći će se detektovati da li vozač ima vezan pojas i da li priča preko telefona. Pustiće se i automatski sistem detekcije brzine. Prva faza je da će policijski službenici na adresu vlasnika vozila poslati upit da se izjasni ko je upravljaovozilom, ukoliko je vlasnik pasivan, odgovaraće za to, jer je to ometanje pravde " kaže Belencan.

On je istakao da je od početka godine, u saobraćajnim nesrećama poginulo 47 osoba, dok je povređeno više od 1.300. Brzina je ubica broj jedan na putevima ne samo u Srbiji, nego i u Evropi

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: