Volite nemačke automobile? Biće skuplji

Ljubitelji Volkswagena će od ovog meseca morati da plaćaju više za određene modele vozila.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 17.02.2023.

17:00

Volite nemačke automobile? Biće skuplji
Foto: VW promo

Očekuje se da će nova vozila pomenute marke od 23. februara poskupiti u proseku za 4,4 odsto.

Najveća evropska automobilska kompanija opravdala je ovaj potez u četvrtak sve većim troškovima, na primer u nabavci sirovina i energije: "Čak ni Volkswagen ne može da izbegne visoku inflaciju", navodi se u saopštenju.

Puna knjiga narudžbi

VW je objasnio da pokušavaju da se suprotstave povećanju cena dugoročnim ugovorima ili poslovima kako bi osigurali stabilne cene osnovnih resursa.

Međutim, ovi troškovi se ne mogu u potpunosti nadoknaditi. Navodi se da će poskupljenje važiti za većinu dizel i benzinskih modela. Prema informacijama nemačkih medija, pojedini modeli Golfa ili T-Roc biće naplaćeni više od pet odsto skuplje.

Knjige narudžbi mnogih proizvođača automobila su pune, ali nedostatak mikročipova i druge elektronike često dovodi do dugog čekanja.

VW je napomenuo: "Činimo sve što možemo da našim kupcima isporučimo naručena vozila što je pre moguće".

Nemački mediji javljaju da je zbog ograničene ponude poskupela i polovna vozila.

Standard Euro 7 mogao bi dodatno povećati cene

Još jedan faktor bi mogao da poveća cene u srednjem roku: planirano uvođenje standarda EU Euro 7.

Predstavnici industrije i nemački ministar saobraćaja Folker Vising (FDP) upozorili su Evropsku komisiju na prestroga i brza pravila.

Nekoliko proizvođača je naglasilo da je uvođenje neophodne tehnologije za poštovanje strožih ograničenja emisije NOk dugotrajno i da bi modele verovatno poskupilo.

S druge strane, ekološke organizacije zahtevaju da se svi klasični dizel i benzinski motori što pre povuku.

"Ovaj predlog se ne može sprovesti na vreme. Bez obzira na zaštitu klime, treba se zapitati i zašto bi i dalje trebalo ulagati velike količine novca u motore sa unutrašnjim sagorevanjem, kada su oni tehnologija koja se gasi"
, smatra generalni direktor Grupacije Oliver Blum.

Mercedes se fokusirao na luksuzna vozila

Prošle godine, Mercedes-Benz se fokusirao na luksuzne modele, nudeći ih po višim cenama. Rezultat je znatno veći profit.

Proizvođač automobila Mercedes-Benz zaradio je znatno više u 2022. nudeći skupe modele. Prodaja je porasla za dvanaest odsto na 150 milijardi evra zbog velike potražnje i kontinuirane nestašice ponude.

Operativni profit je porastao za 28 odsto na 20,5 milijardi evra, više nego što su analitičari očekivali, prenose nemački mediji.

"Učinili smo Mercedes-Benz profitabilnijom kompanijom",
rekao je izvršni direktor Ola Kallenius.

Nemački mediji javljaju da su u Nemačkoj poskupeli novi i polovni automobili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: