Toyota se oprostila od svog počasnog predsednika, sina osnivača kompanije

Dr Tojoda je obavljao mnoge funkcije tokom svoje duge karijere u kojoj su automobilska tehnologija i kontrola kvaliteta bili primarni ciljevi.

Podeli
Šoićiro Tojoda 1925-2023. (Foto: Toyota)
Šoićiro Tojoda 1925-2023. (Foto: Toyota)

Japanski proizvođač je saopštio je da je u 98. godini preminuo počasni predsednik kompanije Toyota Motor Corporation, Šoićiro Tojoda.

Dr Tojoda, sin osnivača kompanije Kijićira Tojode (Kiichiro Toyoda), započeo je svoju karijeru u kompaniji svoga oca 1952. godine, nakon što je pre toga diplomirao mašinstvo na Univerzitetu u Nagoji. Kasnije je i doktorirao odbranivši disertaciju na temu ubrizgavanja goriva.

Dr Tojoda je obavljao mnoge funkcije tokom svoje duge karijere u kojoj su automobilska tehnologija i kontrola kvaliteta bili primarni ciljevi. Postao je generalni direktor 1961. godine, i nakon unapređenja u višeg generalnog direktora 1967. i potom izvršnog potpredsednika 1972. godine, imenovan je za predsednika Toyotine prodajne organizacije 1981.

Nakon spajanja prodajnih i proizvodnih ogranaka 1982. postao je predsednik objedinjene kompanije TMC radeći kao predsednik odbora između 1992. i 1999. godine.

Posle 57 godina rada u odboru, dr Tojoda je preuzeo poziciju počasnog predsednika 2009. godine na kojoj je ostao sve do svoje smrti.

Šoićiro Tojoda je otac sadašnjeg predsednika i izvršnog direktora, Akia Tojode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu