Odbačena tužba protiv Volkswagena

Nemački sud odbacio je tužbu ekološke grupe Grinpis protiv Volkswagena, čiji je cilj zaustavljanje prodaje vozila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 16.02.2023.

17:00

Odbačena tužba protiv Volkswagena
Photo: Volkswagen

Ovaj slučaj odvija se paralelno s nekoliko drugih tužbi koje su pokrenuli aktivisti za klimatske promene, uključujući i onu protiv proizvođača luksuznih automobila BMV, takođe odbačenu prošle nedelje, preneo je AP.

Regionalni sud u Braunšvajgu presudio je danas da Volkswagen postupa u skladu sa zakonom, javila je nemačka novinska agencija DPA, ali je Grinpis najavio žalbu.

"Kompanije poput Volkswagena, koje narušavaju klimu imaju veću odgovornost i obavezu da mnogo brže smanjuju emisiju ugljen-dioksida, kao i da okončaju prodaju svojih modela na fosilna goriva", saopštila je ekološka grupa, napominjući da je to jedini način da se uspori klimatska kriza.

Naučnici kažu da emisije gasova staklene bašte, poput onih proizvedenih iz sagorevanja fosilnih goriva, moraju biti drastično smanjene narednih godina kako bi globalno zagrevanje blio ograničeno na 1,5 stepeni Celzijusa u ovom veku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: