Odbačena tužba protiv Volkswagena

Nemački sud odbacio je tužbu ekološke grupe Grinpis protiv Volkswagena, čiji je cilj zaustavljanje prodaje vozila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine.

Podeli
Photo: Volkswagen
Photo: Volkswagen

Ovaj slučaj odvija se paralelno s nekoliko drugih tužbi koje su pokrenuli aktivisti za klimatske promene, uključujući i onu protiv proizvođača luksuznih automobila BMV, takođe odbačenu prošle nedelje, preneo je AP.

Regionalni sud u Braunšvajgu presudio je danas da Volkswagen postupa u skladu sa zakonom, javila je nemačka novinska agencija DPA, ali je Grinpis najavio žalbu.

"Kompanije poput Volkswagena, koje narušavaju klimu imaju veću odgovornost i obavezu da mnogo brže smanjuju emisiju ugljen-dioksida, kao i da okončaju prodaju svojih modela na fosilna goriva", saopštila je ekološka grupa, napominjući da je to jedini način da se uspori klimatska kriza.

Naučnici kažu da emisije gasova staklene bašte, poput onih proizvedenih iz sagorevanja fosilnih goriva, moraju biti drastično smanjene narednih godina kako bi globalno zagrevanje blio ograničeno na 1,5 stepeni Celzijusa u ovom veku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu