Od 10. februara prolazak na crveno kažnjavaće se pomoću sistema video-nadzora

Saobraćajna policija će u petak, 10. februara, početi da sankcioniše vozače koji prođu vozilom na crveno svetlo ispred raskrsnice ili obeleženog pešačkog prelaza, a na osnovu snimaka zabeleženih kamerama sistema video-nadzora grada Beograda, saopšteno je iz MUP-a.

Automobili

Izvor: Izvor: RTS

Ponedeljak, 06.02.2023.

11:09

Od 10. februara prolazak na crveno kažnjavaće se pomoću sistema video-nadzora
Foto: Alex Veresovich/Shutterstock

Kako se navodi, kamere koje su postavljene ispred raskrsnica ili pešačkih prelaza na kojima je saobraćaj regulisan semaforima, pomoću odgovarajućeg softvera detektovaće vozila koja prođu semafor na znak crvenog svetla i automatski beležiti video-snimak učinjenog prekršaja, prenosi RTS.

"Vlasniku, odnosno korisniku takvog vozila biće upućen poziv da u roku od osam dana dostavi potpune i tačne podatke o identitetu lica koje je učinilo prekršaj. Ukoliko vozilom u trenutku činjenja prekršaja nije upravljao vlasnik, vlasnik vozila je dužan da dostavi pisanu izjavu overenu od strane nadležnog organa na osnovu koje se na nesporan način može utvrditi koje lice je upravljalo vozilom u vreme činjenja prekršaja", ističu iz MUP-a.

U saopštenju se podseća da je za prolazak vozila na crveno svetlo semafora, odnosno za nezaustavljanje vozila ispred pešačkog prelaza koji je regulisan semaforima,

Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima propisana novčana kazna u rasponu od 20.000 do 40.000 dinara ili kazna zatvora u trajanju do 30 dana, šest kaznenih poena i zaštitna mera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od najmanje tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: