Mercedes potvrdio: Kraj

Mercedes je još prošle godine potvrdio svoju novu strategiju koja ima za cilj smanjenje troškova i fokusiranje na profitabilna Top-End Luxury i Core Luxury vozila.

Podeli
Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Entry Luxury vozila će se i dalje postojati, ali se nemačka kompanija obavezala da će skoro prepoloviti ponudu, piše Autoblog.

Iako nemački proizvođač automobila tada nije ulazio u detalje, Car & Driver sada popunjava rupe. Publikacija je razgovarala sa nekoliko „top menadžera“ i izvestila „od 33 karoserijske verzije koje Mercedes trenutno nudi između Evrope i SAD, samo 14 će preživeti“.

Čini se da će kupei i karavani biti među najteže pogođenima. Ovo nije previše iznenađujuće jer se Mercedes već kretao u tom pravcu kada su ukinuti S Klasa kupe i kabriolet. Budući CLE će zameniti i kupe i kabriolete C i E klase.

Međutim, to je tek početak jer publikacija kaže da će CLS biti odbačen 2024. godine. AMG GT 4-Door će uskoro slediti, što bi značilo da je model trajao samo jednu generaciju.

Foto: Mercedes promo
Foto: Mercedes promo

Čak ni krosover kupe modeli neće biti pošteđeni. Dok će GLC i GLE sledeće generacije navodno nuditi varijante kosover kupea, one će u budućnosti nestati. Tačan tajming nije poznat, ali zvuči kao da će biti ukinuti kada modeli sledeće generacije stignu do kraja puta.

Što se karavana tiče, C Klasa karavan će navodno „nestati posle 2028.” Špijunski fotografi su već snimili novu E Klasu karavan, ali će navodno biti ukinuta zauvek 2030. Dok bi sledeća generacija CLA trebalo da debituje 2025. i da nudi Shooting Brake varijantu, ona će navodno biti poslednja.

Jedan visoki zvaničnik je za publikaciju rekao: „Na kraju krajeva, jednostavno nam ne treba karavan ili ponude sa dvoja vrata sa lošim učinkom da bismo povećali obim“. Dalje mavode da su „prostor i vreme“ najvažniji elementi savremenog luksuza, tako da „fensi“ karoserija i modeli koji prolaze samo u Evropi nemaju smisla.

Ipak, postoji i nekoliko zanimljivih modela koji stižu, uključujući novi kupe sa četvoro vrata za 2026. Maybach je takođe najavio ultraluksuznu verziju najnovijeg SL-a.

Publikacija takođe kaže da će od 2026. postojati robusni GLG SUV, a možda čak i Maybach V klasa. Sem toga, nedavno najavljeni brend Mythos bi mogao da ponudi pickup baziran na G Klasi i moderni Gullwing.

Mnogi budući modeli će biti električni, a Car & Driver kaže da će napraviti veliki korak napred zahvaljujući baterijama kapaciteta do 150 kWh. Mogli bi da imaju do 805 km dometa u WLTP ciklusu, kao i brže vreme punjenja zahvaljujući mogućnosti brzog punjenja od 270 kW.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 64 idi na stranu