Run-flat gume – sve što treba da znate

Run-flat (run flat ili ran-flet) gume koriste se već dugo, a kod mnogih modela postale su standard, pišu polovni automobili.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 27.01.2023.

16:00

Run-flat gume – sve što treba da znate
Foto: Profimedia

Stoga je možda koristan savet da pre kupovine novog ili „novijeg“ automobila proverite da li koristi run-flat gume. Tako ćete na vreme znati kako da reagujete ukoliko dođe do bušenja gume, koje gume da kupite kada dođe vreme za zamenu i slično.

Run-flat gume imaju toliko ojačane bokove da čak i u slučaju potpunog gubitka pritiska vazduha, na njima može da se nastavi vožnja. Imaju i prednosti i mane.

Da naglasimo, ne bavimo se run-flat gumama sa nosećim „prstenom“ na sredini koji na sebe preuzima teret kada se guma probuši ili samozaptivajućim gumama, već isključivo ovima sa ojačanim bokovima. Kada se run-flat guma probuši, koliko još može da se vozi i kojom brzinom?

Nakon bušenja run-flat gume, možete da nastavite da vozite npr. još 80 km brzinom od 80 km/h. Ovo „pravilo“ važi kod većine run-flat guma, odnosno kod većine proizvođača, ali uvek postoje izuzeci.

Stoga proverite šta konkretno važi za samu gumu, ali i šta piše u uputstvu za automobil.

Takođe, nije isto da li se krećete brzinom od 80 km/h ili 50 km/h. Što sporije vozite, run-flat guma može duže da izdrži. Tu su i drugi faktori, kao što su opterećenje vozila, način i uslovi vožnje (krivine, oštra skretanja, loš put, itd.), spoljašnja temperatura i slično.

Pošto se vožnjom sa probušenom gumom nepovratno uništavaju bočna ojačanja, ta guma mora da se zameni novom.

Dakle, run-flat gume služe tome da omoguće dolazak do vulkanizera, do kuće ili do nekog bezbednog mesta za zaustavljanje i pozivanje pomoći (šlep službe ili mobilnog vulkanizera).

Ukratko, ako probušite gumu, niste prinuđeni da se zaustavite npr. na auto-putu ili nekom drugom putu gde nema bezbednog mesta za zaustavljanje i zamenu točka, po kiši, noću van naselja, itd. Bezbednost je veliki plus

Još jedna od velikih prednosti je to što kada dođe do ozbiljnog oštećenja gume i iznenadnog gubitka pritiska, run-flat guma će obezbediti neuporedivo lakše zadržavanje kontrole nad vozilom u odnosu na klasičnu gumu. Što je brzina veća, ova razlika je izraženija.

Dakle, kada je bezbednost u pitanju, nije stvar samo u tome što ne morate da menjate točak negde noću po kiši i da rizikujete da drugo vozilo naleti na vas. Da li su run-flat gume skuplje od običnih guma?

Da, run-flat gume su skuplje od običnih, uglavnom 20% do 30%. Naravno da to zavisi od dimenzija, proizvođača, namene (zimske, letnje, all-season), itd. Podrazumeva se da ova razlika važi kada poredimo gume slične po kvalitetu i drugim karakteristikama.

Takođe treba imati u vidu da su run-flat gume uglavnom prestižnijih (premium) marki, dok ih proizvođači pristupačnijih guma retko imaju u ponudi. Da li se run-flat gume troše brže od običnih guma?

Mnogi vozači tvrde da se brže troše. Takođe i neka istraživanja u SAD pokazuju da se run-flat gume češće menjaju zbog istrošenosti. Ipak, nemamo dovoljno relevantnih i proverenih informacija da bismo sa sigurnošću tvrdili da se run-flat gume zaista brže troše. Da li je istina da vozač ni ne oseti da mu se probušila run-flat guma?

Vrlo često je istina. Zato run-flat gume moraju da imaju sistem za praćenje pritiska vazduha, tako da vozač dobije upozorenje na vreme. Zbog mogućeg kvara senzora pritiska obavezno treba redovno proveravati pritisak

Pošto može da dođe do kvara senzora koji javlja da se guma probušila, a pritom vozač jednostavno ne oseća da nešto nije u redu, treba redovno proveravati pritisak. Mogu li run-flat gume da se zamene običnim gumama?

Mogu – pritom možete da zadržite iste felne. Naglašavamo da obavezno moraju da se menjaju sve četiri u kompletu.

Naravno da u nekim kritičnim situacijama, kada vulkanizer nema run-flat gume, a vama hitno treba zamena, može da se montira i samo jedna obična guma, ali tada treba voziti veoma pažljivo. Slično kao kada montirate tzv. „ćopavac“ (rezervni točak manjih dimenzija).

Možda će se na instrument tabli pojaviti neko upozorenje – ignorišite ga, ali imajte na umu da pri višim brzinama i iznenadnim manevrima auto može da se ponaša znatno drugačije. Možda će se javljati i problem sa radom ABS-a, kao i svih drugih sistema koji rade uz pomoć ABS-a (npr. ESP) – to je dodatni razlog za pažljiviju vožnju. Zavisi od auta, modela, generacije... Zašto neki vozači žele da zamene run-flat gume običnim gumama?

Dva najčešća razloga su cena i udobnost. O ceni smo već pisali u gornjem delu teksta, dok je udobnost malo komplikovanija tema.

Proizvođači run-flat guma i proizvođači automobila počeli su mnogo ozbiljnije da sarađuju kako bi se ublažio ovaj problem. U nekim slučajevima run-flat gume zaista mogu veoma negativno da utiču na udobnost, mada to zavisi od mnogo faktora:

1) dimenzije guma – može da se oseti razlika između točkova od 18, 19 ili 20 inča
2) vrste vešanja kod automobila – klasično ili vazdušno vešanje
3) podešenosti vešanja – sportsko, standardno, sa mogućnošću podešavanja...

Tu je i subjektivni osećaj – zavisi da li poredite udobnost sadašnjeg auta sa prethodnim koji ste imali, sa komšijinim Audijem čije su gume na 70% pritiska od onog na kojem bi trebalo da budu... Da li je teško naći run-flat gume u Srbiji?

Danas je ponuda run-flat guma prilično dobra kod nas. Uvek možete da se raspitate pre kupovine novog/polovnog automobila kako biste znali šta možete da očekujete. Ovaj tekst je napisan uz pomoć stručnjaka sa sajta www.internet-prodaja-guma.com (link vodi ka stranici sa run-flat gumama) na kojem možete da pogledate ponudu i cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: