Prodaja automobila u EU najmanja od 1993.

Broj registrovanih novih automobila u Evropskoj uniji prošle godine je bio najmanji za poslednje tri decenije, uprkos skoku prodaje u decembru na nemačkom i italijanskom tržištu.

Izvor: dpa
Podeli
Foto: Yakov Oskanov/Shutterstock
Foto: Yakov Oskanov/Shutterstock

Podatke je u sredu saopštilo Evropsko udruženje proizvođača automobila. Prošle godine je registrovano 9,26 miliona putničkih automobila, 4,6 odsto manje u odnosu na već slabu 2021. i manje nego bilo kada od 1993.

Brojevi su u decembru bili nešto bolji, kada je prodaja skočila za 12,8 odsto, na skoro 897.000 automobila, piše dpa.

U Nemačkoj, prodaja je u decembru skočila uoči ukidanja državnih subvencija za kupovinu hibridnih vozila, kao i uoči smanjenje premija za e-automobile od 1. januara.

Među najvećim tržištima u EU, broj registracija je jedino porastao u Nemačkoj, ali za svega 1,1 odsto, dok su Italija i Španija zabeležeile pad od 9,7, odnosno 5,4 odsto.

Evropski proizvođači automobila žalili su se, pre svega, na manjak delova, uključujući čipove. Lider na tržištu EU je i dalje brend Volkswagen, sa nešto više od milion prodatih automobila.

Sa oko 2,3 miliona prodatih vozila, Volkswagen grupa u celini je bila ispred Stellantisa, grupacije u kojoj su Peugeot, Citroen, Fiat i Opel, sa 1,8 miliona.

Na trećem mestu je Renault grupa, sa nešto manje od 985.000.

BMW je, sa ostalim brendovima u svom vlasništvu zabeležio 624.940 novih registracija u EU, a Mercedes 549.023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu