Poznati korejski proizvođač automobila menja ime

Reč je o brendu koji je prisutan i na našem tržištu.

Automobili

Izvor:

Ponedeljak, 16.01.2023.

10:44

Poznati korejski proizvođač automobila menja ime
Foto: SsangYong promo

U pitanju je SsangYong Motors, koji menja ime u KG Mobility.

"Ime SsangYong Motors ima pozitivne konotacije, ali izaziva i bolna sećanja kod zaljubljenika u automobile. Od sada će svi SsangYong automobili ići u svet pod imenom KG [Mobility]. Čak i sa promenom imena, istorija SsangYong Motorsa neće se promeniti, a proizvođač će imati iste uslove za poslovanje kao i do sada", izjavio je Kvak Je-sun, prvi čovek marke i cele KG grupe, za Korea Herald.

Mnogi će se setiti ranih 90-ih godina prošlog veka kada su SUV modeli tek osvajali automobilsko tržište.

Jeep Grand Cherokee bio je rezervisan za imućne, a za naklonost kupaca borio se SsangYong Musso, veliki SUV koji su pogonili Mercedesovi motori.

Tu je i Korando, model koji postoji od samih početaka kompanije, a ulaskom u novi milenijum, SsangYong pada u senku rivala, a ni specifičan, nekonvencionalan dizajn mu ne pomaže.

Ipak, u prethodnoj deceniji SsangYong modeli postaju sve moderniji i konkurentniji.
Foto: SsangYong promo
Podsećamo, SsangYong je nastao 1954. spajanjem dve kompanije i uzima ime Ha Dong-hwan Motor, a 1977. menja naziv u Dong-A Motor.

Godine 1981. spojio se sa Keohwom i nastavio da proizvodi stari Jeeo pod imenom Korando.

Od 1986. kompaniju je preuzeo konzorcijum SsangYong pa je brend dobio i novo ime SsangYong Motors. Do danas je kompanija doživela nekoliko preuzimanja, a sa tim i uspone i padove, da bi na kraju, uprkos pomoći države, bankrotirala.

Prošle godine kompaniju je preuzeo domaći konzorcijum KG Group, a ove godine odlučeno je da se kompanija još jednom preimenuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: