Nije se dogodilo 25 godina: Tesla ispred BMW-a i Mercedesa

BMW nije uspeo da ponovi uspeh četvrtu godinu zaredom.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 13.01.2023.

11:00

Nije se dogodilo 25 godina: Tesla ispred BMW-a i Mercedesa
Foto: Tesla

U Americi se po pravilu na listi najprodavanijih luksuznih smenjuju nemački premijum brendovi, najčešće BMW i Mercedes, a pridružuje im se i Lexus. Svi ostali su daleko iza.

I tako je bilo sve dok nije došao Tesla, koji je suštinski promenio odnos snaga.

Tesla ne samo da je najprodavaniji luksuzni brend u SAD, već ima i daleko bolju prodaju od drugoplasiranog BMW-a. I to u godini u kojoj su se pojavili dodatni problemi u lancu snabdevanja, pad akcija Tesle od 60 odsto i opšta stagnacija tržišta novih automobila.

U takvoj atmosferi Tesla je u Americi prodao 491.000 automobila, dok je BMW osvojio drugo mesto sa 332.388 prodatih jedinica. Treće mesto je zauzeo Mercedes sa 286.764 prodatih vozila, a sledi Lexus sa 285.704. Slede Audi, Cadillac, Acura i Volvo sa znatno nižom prodajom.

Ovo je prvi put u 25 godina da je najprodavaniji luksuzni brend na tržištu novih automobila u Americi domaći proizvođač.

Pomenimo i kako je Tesla 2022. godinu završio sa više od milion isporučenih automobila, ističe Auto njuz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

70 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: