Munro – moćni električni terenac iz Škotske FOTO

Ko je rekao Land Rover Defender?

Automobili

Izvor:

Četvrtak, 08.12.2022.

12:19

Munro – moćni električni terenac iz Škotske FOTO
Foto: Munro promo

Munro je veoma mlada kompanija osnovana 2019. godine i već imaju model vredan pažnje.

Iza klasične kutijaste forme, za koju će neki reći da je nedovršena kopija jednog i jedinog Defendera, krije se sposoban terenac. Uostalom, za ovaj model je bila zainteresovana i američka vojska, kao i neke kompanije iz SAD i Kanade.

Tajna uspeha je u tome što nema filozofiranja, odnosno nepotrebnih komplikacija. Munro je tu jasan, što znači da želi da ponudi najjednostavnije moguće rešenje koje će zadovoljiti sve parametre u praksi.
Foto: Munro promo
Terenska vožnja je ovde posebno važna, tako da ne čudi što je AWD pogon obavezan.

Dakle, ovaj model sa vrlo jednostavnim ali logičnim nazivom MK_1 ima jedan elektromotor. Jedan, ali dostojan, koji može da isporuči 299 ili 381 KS (u zavisnosti od verzije) i 700 Nm obrtnog momenta.

Motor je smešten u sredini, čime se postiže idealna raspodela mase.
Foto: Munro promo
Performanse nisu toliko u fokusu, ali kompanija ističe da ovo vozilo može da dostigne 100 km/h za 4,9 sekundi u Performance izdanju, dok je maksimalna brzina ograničena na 129 km/h.

U ponudi su dve baterije, manja kapaciteta 61 kWh i veća kapaciteta 82 kWh. Podržavaju brzo punjenje jednosmernom strujom (100 kW), kada se napune za oko pola sata.

Autonomija u vožnji između dva punjenja je do 306 km.
Foto: Munro promo
Vozilo je postavljeno na klasičnu pocinkovanu čeličnu rešetkastu noseću konstrukciju, i podignuto je 480 mm od tla. Fabrika garantuje prelazak vodenih prepreka visine do 800 mm i mogućnost savladavanja prilaznog ugla od 84 stepena i ugla spuštanja od 51 stepen.

Za mehaniku pogona 4x4 zadužena je neimenovana kompanija, koja je ekspert u ovoj oblasti, kaže Munro.
Foto: Munro promo
Pored terenskih sposobnosti, ovo vozilo ima i visoku dozu praktičnosti. U tovarni prostor staje euro paleta, a automobil može da preveze do 1000 kg tereta i povuče do 3500 kg.

Prvih 50 ručno rađenih primeraka biće iz tzv. Founders Edition serije, a objavljena je i početna cena od 49.995 funti.

Cena bi mogla da se dodatno koriguje na dole izgradnjom nove fabrike i povećanjem proizvodnje na 250 jedinica godišnje, ali to će morati da sačeka do 2024. godine.

Krajnji cilj je proizvodnja od 2.500 primeraka godišnje, počevši od 2027. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: