Potonula prodaja automobila u Rusiji

U novembru je prodato 46.403 novih vozila naspram više od 120.000 jedinica prodatih u istom mesecu 2021.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Grisha Bruev/Shutterstock
Foto: Grisha Bruev/Shutterstock

Pad automobilskog tržišta u Rusiji nastavljen je u novembru, pri čemu je prodaja vozila opala za 61,6% na godišnjem nivou, saopštilo je Udruženje evropskih preduzeća (AEB), prenosi Tanjug.

Prodaja je počela da pada otkako je Moskva u februaru pokrenula "specijalnu vojnu oepraciju" u Ukrajini, nakon čega je Zapad uveo sankcije koje ruskim kompanijama onemogućavaju pristup auto-delovima i pošto je nekoliko stranih proizvođača napustilo tu zemlju ili obustavilo poslovanje u njoj.

Prema saopštenju AEB-a, u Rusiji je u novembru prodato 46.403 vozila naspram više od 120.000 jedinica prodatih u istom mesecu 2021, a od početka godine do sada prodaja je pala za 60,9 procenata, prenosi Rojters.

Budući da sankcije sputavaju sposobnost Rusije da održi rad vitalnih industrija, Moskva je poslala Indiji listu za potencijalnu nabavku više od 500 proizvoda, uključujući delove za automobile, avione i vozove.

Analitičari kažu da je ograničena potražnja u privredi, usled pada životnog standarda i rasta inflacije, takođe zadala udarac ovom sektoru.

Rusija je prošlog meseca pokrenula proizvodnju inovinarnog modela Moskviča, automobilskog brenda iz sovjetske ere, u fabrici u blizini Moskve koju je napustio Renault.

Za proivodnju novog Moskvič, koji je zasnovan na dizajnu, inženjeringu i platformi kineske auto-kompanije JAC, isporučuju se delovi iz Kine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu