Zbog prebrze vožnje ostaju bez automobila: "Treba im uzeti njihovo oružje"

Austrija priprema zakon po kome bi policija vozačima koji znatno premaše dozvoljenu brzinu, osim vozačke dozvole, oduzimala i automobil.

Podeli
Foto: Spitzi-Foto/Shutterstock
Foto: Spitzi-Foto/Shutterstock

Nacrtom zakona predviđa se da će automobil na licu mesta biti oduzet na dve nedelje vozačima koji u naseljenom mestu budu prekoračili dozvoljenu brzinu za 60 km/h ili izvan naseljenog područja za 70 km na sat.

Tokom tog razdoblja bi trebalo da se proveri da li se radi o vozaču koji je već do sada "upadao u oči" zbog prebrze vožnje. Ako se pokaže da je vozač već počinio drastična prekoračenje brzine, automobil bi mogao biti prodat na aukciji.

Kod prekoračenja brzina za 80 km na sat u naseljenom mestu ili za 90 km na sat izvan naselja, automobil bi bio odmah zaplenjen i prodat. To bi se, na primer, desilo u slučaju da vozač na auto-putu, gde je najviša dozvoljena brzina 130 km na sat, bude uhvaćen da vozi 220 km/h

"Jednostavno, na našim putevima ima previše onih koji se ne mogu promeniti, kod kojih kazne i dodatno školovanje ne deluju. Tim osobama se mora oduzeti njihovo oružje"
, rekla je austrijska ministarka saobraćaja, Leonore Gevesler, prilikom predstavljanja nacrta zakona.

Gevesler je kazala da ove mere služe da se poveća bezbednost saobraćaja.

"Kod brzina o kojima je ovdje reč, nijedan vozač više nema potpunu kontrolu nad svojim automobilom", rekla je ona.

Vlasti u Austriji godišnje beleže 400 do 450 slučajeva u kojima bi novi zakon mogao biti primenjen. Zakon bi na snagu mogao stupiti sredinom sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu