Kako Beč stimuliše taksi preduzeća da pređu na električna vozila

Od 2025. godine dozvolu će dobijati samo taksi vozila koja ne emituju ugljen-dioksid.

Podeli
Foto: © Markus Spiske
Foto: © Markus Spiske

Grad Beč i Privredna komora Beča zajedno podržavaju ekološki prihvatljive vidove transporta.

Sastavni deo prevoza u Beču predstavljaju i taksi preduzeća. Od 2025. godine dozvolu će dobijati samo taksi vozila koja ne emituju ugljen-dioksid.

Grad će obezbediti sredstva u visini od sedam miliona evra za subvencionisanje taksi preduzeća. Kako bi se osiguralo korišćenje električnih vozila i smanjenje emisije ugljen-dioksida, grad neće finansirati nabavku vozila već taksi uslugu odnosno vožnje, piše eurocommpr.rs.

Subvencija iznosi pet evra po radnom satu električnog taksi vozila, a celokupan iznos je ograničen na 10.000 evra po vozilu. Taksi preduzeća imaju pravo na finansijsku podršku za maksimalno 15 električnih vozila.

Foto: © Lexi Anderson
Foto: © Lexi Anderson

Kako bi se punjenje baterije olakšalo, neka vozila će imati priključak na donjem delu auta koji će se automatski povezivati sa pločom za punjenje na taksi stajalištu. U pitanju je konduktivni sistem punjenja električnog vozila, koji za razliku od induktivnog (bežičnog) zahteva kontakt sa punjačem.

Sa ovako automatizovanim punjenjem neće biti potrebe da se odlazi do stanice za e-punjače ili uopšte napušta vozilo. U Beču će na ovaj način biti opremljeno osam taksi stajališta i 50 vozila.

Preduzeća će moći da se prijave za subvencije od 1. januara 2023. godine. Beč će se i dalje oslanjati na ekološku kombinaciju transporta uključujući javni prevoz, bicikl i pešake.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 65 idi na stranu