Kineski automobil od 8.000 evra

Kineski automobilski div BYD je najavio revoluciju na tržištu električnih automobila.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 03.12.2022.

17:00

Kineski automobil od 8.000 evra
Foto: BYD promo

Sredinom sledeće godine kineska marka će predstaviti model Seagull koji će biti njihov prvi model na tržištu s natrijumskim baterijama.

Natrijumske baterije su mnogo jeftinije, sigurnije i trajnije od litijumskih, iako im je glavni nedostatak što nude manju gustinu energije. Zbog tog razloga će na početku biti ugrađene samo u električna vozila malog i srednjeg dometa, piše Jutarnji.hr.

Električni automobil BYD Seagull bi trebao da pokrene masovni prelazak na struju, a radi se o 3,6 metara dugačkom automobilu s pet sedišta koji će imati domet od 300 kilometara.

Cena? 8000 evra!

Kako navodi BYD, natrijumske baterije se mogu proizvoditi po ceni od 88 evra po kWh (slična cena litijumskim baterijama), ali kako se proizvodnja bude povećavala, kineski proizvođač se nada da će smanjiti ovaj trošak na 68 evra/kWh.

Ovim potezom BYD bi otvorio put prema jeftinom električnom automobilu, ali i napravio zaštitu od nezaustavljivog rasta cene litijuma, koja je ove godine već narasla 145 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: