Šef Volkswagena upozorava: Evropa gubi konkurentnost zbog troškova energije

Direktor Volkswagen putničkih automobila veruje da bi proizvodnja baterijskih ćelija u Evropi mogla postati neizvodljiva ako se cene energije ne kontrolišu.

Izvor: B92, NĆ
Podeli
Foto: VW promo
Foto: VW promo

U dugačkom postu koji je podeljen na LinkedInu, izvršni direktor Tomas Šefer upozorio je da Nemačka i Evropska unija brzo gube atraktivnost i konkurentnost u poređenju sa SAD, Kanadom, Kinom, jugoistočnom Azijom i regionima širom Severne Afrike.

"Evropa nije cenovno konkurentna u mnogim oblastima", napisao je Šefer.

"Posebno kada su u pitanju troškovi struje i gasa, sve više gubimo kontakt. Ako ne uspemo da brzo i pouzdano snizimo cene energije u Nemačkoj i Evropi, ulaganje u energetski intenzivnu proizvodnju ili u nove fabrike baterijskih ćelija u Nemačkoj i EU biće praktično nemoguće. Stvaranje vrednosti u ovoj oblasti će se odvijati negde drugde."

Šefer je kao primer naveo američki Zakona o smanjenju inflacije, napominjući da on nudi "kompanijama veoma atraktivne podsticaje za ulaganja u nove fabrike i proizvodnju".

Poređenja radi, on kaže da su širom Evropske unije na snazi "zastarela i birokratska državna pravila".

"Nemamo vremena za gubljenje"

"EU su hitno potrebni novi instrumenti kako bi se sprečila rastuća deindustrijalizacija i da bi Evropa ostala privlačna kao lokacija za buduće tehnologije i radna mesta!"

Volkswagen namerava da otvori šest fabrika baterija u Evropi do 2030. godine preko svoje kompanije za baterije PowerCo. Kompanija je u julu otvorila svoju fabriku u Nemačkoj i potpisala ugovor o zajedničkom ulaganju od 3 milijarde evra sa kompanijom Umicore.

Ostale fabrike baterija koje su u planu uključiće dve u Švedskoj, zatim jednu u Francuskoj, Španiji ili Portugalu koja će biti otvorena 2026. i jednu u Poljskoj, Slovačkoj ili Češkoj koja će biti otvorena 2027.

Proizvođač automobila ne samo da planira značajne fabričke investicije u Evropi, već će uložiti i 400 miliona evra do 2025. kako bi proširio infrastrukturu za punjenje električnih vozila širom kontinenta.

Na kraju, VW se nada da će do 2030. godine proizvesti 26 miliona potpuno električnih vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 67 idi na stranu