Sve više pijanih i drogiranih za volanom – mladi često ginu

Neprilagođena brzina i vožnja pod dejstvom alkohola najčešći su faktori saobraćajnih nezgoda, a najviše brine podatak da je alarmantno porastao broj mladih koji ginu u njima.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 25.11.2022.

16:30

Sve više pijanih i drogiranih za volanom – mladi često ginu
Foto: rawf8/Shutterstock

Načelnik saobraćajne policije za "Blic" o auto-školama, probnim dozvolama i trotinetima. Slaviša Lakićević je počeo priču informacijom koliko je ljudi stradalo u Srbiji samo u oktobru.

"Povećan je broj motorizacije. Sa 1.600.000 mi smo “skočili” na više od dva miliona putničkih vozila. Kod nas su vozila stara vise od 15 godina, neka istraživanja pokazuju da je u Srbiji prosečna starost putničkih vozila 17 godina. S druge strane, u odnosu na prethodne godine imamo i povećanja prevoza, kako robe, tako i ljudi. Takođe, imamo i više od 2.000 kilometara putne mreže u poslednjih nekoliko godina. Ono što je dobro jeste da imamo više auto-puteva koji se smatraju najbezbednijim putevima, pa samim tim bi trebalo da se smanjuje broj nezgoda i posledica istih", kaže načelnik saobraćajne policije.

On posebno apostrofira da, gledajući po kategorijama, najviše ginu mladi ljudi.

"U prvih 10 meseci ove godine, poginulo je 106 mladih, što je 23 odsto od ukupnog broja nastradalih. Teške telesne povrede je zadobilo 657 osoba. Ono što posebno zabrinjava jeste da se broj mladih koji su nastradali u nesrećama povećao za 56 odsto. Definitivno jedan od najvažnijih zadataka radne grupe koja će raditi na novom Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima biće da stvori ambijent za unapređenje bezbednosti mladih vozača i mladih lica generalno", navodi Lakićević.

Kako navodi Lakićević, broj prekršaja upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci u ogromnom je porastu od početka godine.

"Zbog vožnje pod dejstvom alkohola u prvih 10 meseci ove godine iz saobraćaja je isključeno više od 51.000 vozača, što je 26 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Zbog psihoaktivnih supstanci iz saobraćaja je isključeno 2.099 vozača, što je za 72 odsto više u odnosu na isti period prošle godine"

Po broju saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama od 2019. do 2022. najkritičniji su putni pravci:
  • A1 (auto-put GP Horgoš - GP Preševo)
  • IB reda 22 (Ibarska magistrala Beograd: Preljina - Kraljevo - Novi Pazar - GP Mehov Krš), IB reda 23 (Pojate - Kraljevo - Preljina - Čačak - Užice - Prijepolje - GP Gostun)
  • IB reda 21 (Novi Sad - Šabac - Valjevo - Požega - Arilje - Sjenica)


" Na svakom od ovih putnih pravaca se dogodilo više od 40 saobraćajnih nezgoda sa nastradalima i više od 750 nezgoda sa povređenima. Međutim, deonice na kojima se najviše događaju saobraćajne nesreće u kojima ima poginulih su Stepojevac - Lazarevac i Pančevo - Alibunar, na kojima se dogodilo 11 nezgoda sa poginulima, dok se na deonicama Mrčajevci - Kraljevo i Pančevo - Kovin dogodilo po 10 nezgoda sa nastradalima"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: