VW odustaje od lova na Teslu: Odlaže skupi projekat i vraća Golf iz najavljene penzije?

Nemački auto-gigant za sada odlaže izuzetno skupi projekat Trinity.

Podeli
Aktuelni Golf 8 (Foto: VW promo)
Aktuelni Golf 8 (Foto: VW promo)

Teški dani za novog šefa Volkswagena. Oliver Blume je na vrućoj stolici zamenio Herberta Disa, koji se istovremeno divio Ilonu Masku i u Tesli video uzor.

Dis je hteo da sustigne Teslu, pa je između ostalog pokrenut i izuzetno skup projekat Trinity.

Novi električni model produženog radijusa kretanja, opremljen nivoom 4 autonomne vožnje, trebalo je da se proizvodi u novoj fabrici nedaleko od Volfsburga, čija je vrednost procenjena na čak dve milijarde evra.

Početak izgradnje fabrike planiran je za proleće 2023. godine, a proizvodnja je prvobitno trebalo da startuje 2026. Sada je to samo san, jer je i zvanično objavljeno odlaganje od barem tri godine.

Verovatnija je 2030. godina, a kao jedno od opravdanja Blume priznaje da novi softver za autonomno upravljanje neće biti spreman na vreme, piše Manager Magazin.

Električni ID.3 slovio je za neformalnog naslednika Golfa, kada ovaj ode u penziju (Foto: VW promo)
Električni ID.3 slovio je za neformalnog naslednika Golfa, kada ovaj ode u penziju (Foto: VW promo)

Automobil dugog dometa i opremljen sistemom autonomne vožnje ostaje u igri, saznaje Rojters, ali se pokušavaju naći mogućnosti u okviru postojećih resursa.

Odlaganje komplikuje nastojanje Volkswagena da uhvati korak sa Teslom i otkrivaju izazove najvećeg europskog proizvođača automobila, od preuređenja fabrika do popravke softvera čije su greške naročito u početku prodaje frustrirale vozače električnih automobila nemačkog brenda.

Volkswagen je izgradnjom nove fabrike hteo da poboljša produktivnost i sustigne Teslu. Naime, Tesli je za proizvodnju jednog Modela Y potrebno svega 10 sati u svojoj fabrici nedaleko od Berlina, dok je Volkswagenu za proizvodnju ID.3 potrebno tri puta više vremena.

Prema neimenovanim izvorima u Volkswagenu, Oliver Blume će morati da odustane od mnogih ciljeva koje je postavio Dis, koji nisu realistični.

Povratak Golfa na mala vrata

Doskora se govorilo da osma generacija Golfa neće dobiti naslednika, ali najnovije informacije pokazuju da se u Volkswagenu neće tako lako odreći svog, i dalje slavnog imena.

Kako saznaje nemački Handelsblatt, nakon odustajanja od (pre)skupog projekta Trinity, ideja o električnim verzijama postojećih modela na MEB platformi zvuči puno izglednije.

Najviše šansi imaju električne varijante Golfa i Tiguana, koje bi se proizvodile na linijama gde se sada sklapaju verzije pogonjene konvencionalnim motorima.

Novi električni Golf na puteve bi mogao stići 2026. godine, čime bi se bezbolnije dočekali napredniji modeli na SSP mehaničkoj platformi, koji se neće pojaviti do kraja ove decenije.

"Nema šanse da napustimo legendarno ime kao što je Golf"

Prvi e-Golf bio je baziran na sedmoj generaciji i prodavao se od 2014. do 2020. (Foto: VW promo)
Prvi e-Golf bio je baziran na sedmoj generaciji i prodavao se od 2014. do 2020. (Foto: VW promo)

Podsećanja radi, Volkswagen je prvi e-Golf lansirao 2014. godine i držao ga u ponudi sve do 2020, kada je na tržište stigao ID.3.

Prodaja konvencionalnog Golfa 8 je u prvih devet meseci ove godine iznosila svega 132.989 primeraka, što je znatno manje od 177.963 automobila iz istog razdoblja 2021.

Isto važi i za Tiguan, čija je prodaja pala sa 140.052 na 102.272 primerka.

Kad je u pitanju nova generacija, i ona bi se mogla zadržati, bar kad je ime u pitanju. Tomas Šefer, predsednik Uprave Volkswagena, izjavio je u Los Anđelesu na salonu automobila kako nema šanse da se napusti legendarno ime kao što je Golf.

Stoga definitivno ostaje u ponudi, biće električni, a neki ga već zovu ID.Golf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 68 idi na stranu