Kraj za jedan od najboljih japanskih automobila

Za razliku od prve generacije, druga je izdržala znatno kraće, i to uz daleko manje interesovanje kupaca.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 19.11.2022.

11:28

Kraj za jedan od najboljih japanskih automobila
Foto: Honda promo

Prva generacija Honde NSX predstavljena je 1990. godine, a na tržištu je opstala čak do 2005. godine. U to je vreme stekla veliki broj poklonika, ali i laskavi epitet japanskog Ferrarija.

NSX je bio i više od toga, pa su u Hondi odlučili lansirati naslednika. Stigao je na puteve 2016. godine, ali nije ostvario ni približan uspeh.
Foto: Honda promo
Proizvodio se u Americi, a tamo je i imao najviše kupaca. NSX je sad označavalo "New Sports eXperience", a stigao je opet sa V6 motorom, i to od 3.5 litara, ali i sa tri elektromotora.

Pogon na sve točkove i 581 KS nudilo se u startu, a onda je Type S dodatno podigao snagu na preko 600 "konja". Ipak, sve je to bilo nedovoljno za opstanak.
Foto: Honda promo
Poslednji primerak nedavno je sklopljen u fabrici u Ohaju.

U pitanju je automobil iz limitirane serije od 350 vozila i pružao je najviše što je Honda ikada nudila na modelu NSX.
Foto: Honda promo
Postojeći 3.5 V6 tvin-turbo je dorađen, kao i hibridni sistem, a epilog je 608 KS i "đavolskih" 666 Nm.

Manje od tri sekunde potrebne su do 96 km/h, a maksimalna brzina je 307 km/h. I sve to uz znatno manju potrošnju (i buku) od supersportskih rivala.
Foto: Honda promo
Sada se spominje i treća generacija koja bi u skladu sa trendovima trebalo da bude u potpunosti električna.

Prva generacija je ipak svetinja, ali i druga ima sve preduslove da jednog dana stekne kultni status među ljubiteljima klasičnih supersportskih automobila.
Foto: Honda promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: