Američki napad na Rolls-Royce: Vredi li ovaj Cadillac 300.000 dolara? FOTO/VIDEO

Nova perjanica Cadillaca dolazi sa prilagodljivim vazdušnim ogibljenjem.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 18.10.2022.

14:48

Američki napad na Rolls-Royce: Vredi li ovaj Cadillac 300.000 dolara? FOTO/VIDEO
Foto: Cadillac promo

Mala je niša kupaca koji su spremni da izdvoje više od 300.000 dolara za automobil, a u tom društvu gospodare brendovi kao što su Rolls-Royce i Bentley. Američka auto-industrija dugo je živela daleko od tih visina, ali sada planira da izazove retke konkurente u tom automobilskom segmentu.

Da, Cadillac Celestiq košta (barem) 300.000 dolara. Električni luksuzni automobil ima baterijski paket kapaciteta 111 kWh, koji obezbeđuje energiju za pogon na sva četiri točka, odnosno dva elektromotora koji razvijaju 608 KS (447 kW) i 867 Nm obrtnog momenta.
Foto: Cadillac promo
Ove specifikacije omogućavaju automobilu da ubrza 0-100 km/h za 3,8 sekundi i da pređe otprilike 483 km sa jednim punjenjem baterije.

Celestiq podržava brzo punjenje do 200 kW. To je znatno manje od vozila koja mogu da koriste brze punjače snage 350 kW – a to, recimo, nude jeftiniji Porsche Taycan i mnogo, mnogo jeftiniji Hyundai Ioniq 5.

Uprkos tome, Cadillac ističe da bi automobil trebalo da dobije dodatnih 126 km dometa za samo 10 minuta punjenja. Perjanica Cadillaca do prefinjenosti u vožnji dolazi uz pomoć adaptivnog vazdušnog ogibljenja i aktivnog zadnjeg sistema upravljanja koji omogućava zakretanje zadnjih točkova do 3,5 stepeni.

Taj sistem zadnje točkove može zakretati u istom ili suprotnom smeru od prednjih točkova, radi poboljšanja manevrisanja pri malim brzinama ili povećanja stabilnosti pri velikim brzinama.
Foto: Cadillac promo
Cadillac obećava i veliki luksuz u kabini kao i tihu vožnju. A putnička kabina izgleda poput odeljenja sa televizorima u prodavncii kućne tehnike, jer su praktično svi mogući prostori ispunjeni ekranima.

Novi Cadillac se inače vozi na potpuno novoj mehaničkoj platformi, razvijenoj ekskluzivno za Celestiqu.

Mnogi analitičar tvrde da je cena od 300.000 dolara preterana i da se Cadillac ne može meriti sa automobilima marke Rolls-Royce. Šta vi mislite?
Foto: Cadillac promo
Foto: Cadillac promo
Foto: Cadillac promo
Foto: Cadillac promo
Foto: Cadillac promo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: