Nestašica goriva potresa Francusku

Više od jedne od 10 benzinskih stanica u Francuskoj pogođeno je nestašicom goriva.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.10.2022.

09:30

Nestašica goriva potresa Francusku
Foto: JHVEPhoto/Shutterstock

Kampanje sniženja, uska grla u snabdevanju izazvana štrajkovima u rafinerijama i pojačana kupovina uspaničenih vozača glavni su razlozi, prema novinama Ouest-France.

Otprilike 12 posto stanica ima teškoće s barem jednom vrstom goriva na pumpama, a situacija se razlikuje od regije do regije, rekao je portparol vlade Olivier Veran novinarima nakon sastanka Saveta ministara u sredu. U regiji Hauts-de-France pogođeno je oko 30% stanica, navodi Revija HAK.

Francuski tržišni lider TotalEnergies objasnio je manjak snabdevanja padom cena na svojim stanicama. Popust od 20 centi dodat je državnom popustu od 30 centi na svim stanicama.

Tome treba dodati i štrajk u šest od osam francuskih rafinerija. Štrajk za povećanje plata, koji je započeo 27. septembra, ušao je u drugu nedelju. Dakle, u Francuskoj se dogodila ‘savršena olujja’, kombinacija više faktora odjedanput.

Kako bi se što pre uspostavila normalna situacija, na severu države puštene su strateške zalihe da bi se napunile benzinske pumpe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: