Patent koji može da promeni sve

General Motros ima ideju prema kojoj bi se aktivni delovi aerodinamike, poput spojlera, peraja, krila i ostalih elemenata karoserije, aktivno uključili u stabilizovanje automobila kada on naleti na vodu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.10.2022.

17:00

Patent koji može da promeni sve
Foto: B92/NP

Proklizavanje automobilskih guma na vodi, poznato kao akvaplaning, jedna je od najopasnijih situacija u saobraćaju. Moguće ju je sprečiti ili umanjiti njene posledice pravilnim izborom kvalitetnih i novih guma, opreznom vožnjom po kiši i mokrom putu, ali u General Motorsu smatraju da bi pomoć vozačima mogla da stigne i u vidu aktivne aerodinamike vozila.

GM-ovi stručnjaci su svoju ideju i zaštitili patentom koji opisuje upravo to – aerodinamičke uređaje na vozilu koji bi reagovali u slučaju akvaplaninga i tako stabilizovali vozilo koje gubi kontrolu na vodenoj površini. Za svoj rad ovim dodacima na vozilu su potrebni napredni senzori, koji već ionako prate kretanje vozila, brzinu, kretanje svakog od točkova, kočenje i ostale parametre, navodi Autonet.hr.

Kada bi kompjuter, na bazi podataka iz tih senzora, detektovao da vozilo gubi tlo pod sobom, aktiviralo bi elemente aktivne aerodinamike, koji bi stvorili dodatni pritisak vozila i poboljšali mu kontakt s podlogom tamo gde je potrebno. Barem u teoriji i GM-ovom patentu.

Prema njima, aktivni sistemi mogu da uključuju spojlere, splitere, difuzore, vazdušne kočnice, kao i ostale površine vozila te otvore za usis vazduha. Svi oni bi mogli da budu pokretni, menjaju količinu otpora koju pružaju te tako povećavaju ili smanjuju pritisak guma na put. Posledično, manipulisanjem takvim aktivnim sistemima bi se omogućilo ispravljanje orijentacije vozila i “spašavanje situacije” u slučaju akvaplaninga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: