Bugatti Centodieci je jedan od najskupljih automobila na svetu

Proizveden je još Centodieci, što znači da je primopredaja spremna.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.09.2022.

19:00

Bugatti Centodieci je jedan od najskupljih automobila na svetu
Foto: Bugatti

Ne sumnjamo da će budući vlasnik, i pored toga što je "kraći" za najmanje osam miliona, svaki put sa osmehom sesti u ovaj zaista poseban automobil. Izabran je srebrni finiš, a pre odlaska novom vlasniku, automobil je fotografisan u društvu svog pretka, legendarnog EB110 Supersporta iz 1992. godine.

Tek sada, jedan pored drugog, ova dva automobila pokazuju estetske sličnosti. Naravno, višedecenijska vremenska razlika je učinila svoje, ali bi ovde bilo teško izdvojiti neki atraktivniji automobil.

Podsetimo, Supersport u prevodu znači da je nešto snažniji i lakši od GT verzije, a diči se odgovarajućim modifikacijama karoserije kako bi se postigla bolja aerodinamika.

Pokreće ga 3.5 V12 quad-turbo od 612 KS uparen sa šestostepenim manuelnim menjačem – impresivno čak i danas, a kamoli u 1990-im. Do 100 km/h je dostigao za tada neverovatnih 3,2 sekunde i maksimalnih 355 km/h.

Centodieci nudi poznatu priču. 8.0 V16 sa 1600 KS i performansama iz snova. Ne zaustavlja se do 380 km/h, a do 100 km/h stiže za 2,4 sekunde.

I na kraju, recimo da je original proizveden u 30 primeraka, a na korišćenom tržištu i dalje je jeftiniji od reinkarniranog modela. Od deset planiranih primeraka modela Centodieci, samo tri su do sada viđene u javnosti.

Prva, bela verzija, uočena je 2019. godine, a plava tek nedavno.

Svih deset automobila će navodno biti završeno do kraja godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: