Da li je blicanje farovima kao upozorenje zbog policije kažnjivo?

Blicanje farovima poznato i kao ablendovanje, često se koristi u saobraćaju...

Automobili

Izvor: B92

Subota, 10.09.2022.

15:00

Da li je blicanje farovima kao upozorenje zbog policije kažnjivo?
Foto: B92/NÆ

Blicanje farovima poznato i kao ablendovanje, često se koristi u saobraćaju, a verovatno najčešće za upozoravanje drugih vozača da uspore jer ih "iza ćoška" čeka iznenađenje u vidu saobraćajne policije, koja svakog dana širom Srbije vrši rutinsku proveru vozača i vozila, a osim toga, postavljaju se i radari uz pomoć kojih se meri brzina.

Postavlja se pitanje, međutim, da li je ova popularna metoda kojom vozači "komuniciraju" u saobraćaju zabranjeno zakonom?

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže da je ablendovanje dozvoljeno, a čak je i korisno.

"U Srbiji to nije zabranjeno, nema ni kazne. Sa druge strane, bitno je da vozači uspore, e sad da li su usporili zato što su upozoreni od strane drugog vozača ili su videli sami policiju to je manje važno " pojašnjava Okanović i dodaje:

"Svrha svake radarske kontrole jeste da se na tom mestu uspori saobraćaj tako da je ablendovanje dobra stvar i sa aspketa bezbednosti u saobraćaju korisna ", objasnio je Damir Okanović, prenosi Espreso.

Inače, jednom prilikom se zbog ablendovanja oglasila francuska policija grada Rona, koja je na svom nalogu na društvenim mrežama napisala sledeće:

" Kada upozoravate ostale učesnike u saobraćaju da je naša patrola na drumu, niste ni svesni da ste na taj način možda upravo pomogli nekom lopovu ili čak i još težem kriminalcu, da izbegne našu intervenciju usmerenu na očuvanje vaše bezbednosti " navedeno je u objavi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: