Kada se menja filter vazduha?

Polovni automobili pišu: Decenijama se vodi oštra diskusija oko filtera vazduha – od toga na kojoj kilometraži treba da se menja, do toga da li uopšte treba da se menja, odnosno može li samo da se „izduva“ kompresorom i vrati nazad?

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 04.09.2022.

15:00

Kada se menja filter vazduha?
Foto: Profimedia

Da li pratiti fabričko uputstvo?

Po uputstvu proizvođača filter vazduha kod najvećeg broja automobila treba da se menja na 40.000 ili 60.000 km, ali postoje i neki motori za koje je predviđeno menjanje filtera na 20.000 km.

Na primer, kada je u pitanju Fiat 500L, verzija sa 0.9-litarskim turbo benzincem, filter vazduha treba da se menja na 20.000 km. Ali kada su u pitanju drugi benzinski motori, period zamene je na 40.000 km. Kada su dizelaši u pitanju, zamena je predviđena na 60.000 km, OSIM kada je u pitanju 1.3 MultiJet koji traži zamenu filtera na 20.000 km.

Međutim, iako deluje potpuno logično da bi trebalo da se ispoštuje ono što sam proizvođač preporučuje, tu se javlja više problema.

Poštujem pravila samo onda kad mi to odgovara

Možda će se neki vozači uvrediti, ali činjenica je da se mnogi drže onoga što je proizvođač propisao samo kada im to odgovara.

Na primer, neki će se slepo držati roka zamene motornog ulja od 30.000 km, iako u uputstvu jasno piše da taj period treba prepoloviti u slučaju da se uglavnom vozi po gradu ili postoje neki drugi „otežavajući uslovi“ po pitanju vožnje.

Takođe neće menjati kočionu tečnost po uputstvu proizvođača. Da ne pominjemo redovnu proveru pritiska u gumama, propisano povećanje pritiska u gumama kada je auto opterećen i mnogo drugih stvari.

Na koliko kilometara onda menjati filter vazduha?

Treba istovremeno uzeti u obzir propisane fabričke intervale i uslove u kojima se vozi.

Na primer, ukoliko vozilo radi u „teškim uslovima“, u uputstvu proizvođača piše da treba češće proveravati i ukoliko je potrebno zameniti filter vazduha, a u teške uslove uslove spada čitav niz uslova vožnje u koji su danas gotovo neizbežni.

Na primer, auto se vozi uglavnom u gradskim uslovima, auto dugo radi u mestu (u leru), vozi se po prašnjavim putevima...

Međutim, čak i kada u vazduhu nema vidljive prašine, materijal od kojeg je filter napravljen puni se raznim sitnim česticama koje takođe utiču na protok vazduha. Te izuzetno sitne čestice su stalno oko nas iako ih mi ne vidimo.

Čak iako deluje da asfalt nije prašnjav, tu su npr. čestice koje nastaju trošenjem guma i kočionih pločica, koje vaš auto „udiše“ naročito kada je gust saobraćaj pa ih svako vozilo koje prođe podiže sa asfalta. Pritom je vazduh u mnogim gradovima veoma zagađen, naročito u grejnoj sezoni.
Takođe, i bez velike pređene kilometraže, ukoliko mnogo vremena provodite u saobraćajnim gužvama, što znači da motor dugo radi iako ne prelazite mnogo kilometara – to isto predstavlja teške uslove rada, pa bi filter trebalo češće menjati.

Lako razumljiva logika – auto dugo stoji u mestu ili se kreće veoma sporo u odnosu na broj radnih sati motora koji usisava vazduh kroz filter vazduha iako auto u proseku prelazi izuzetno malu kilometražu u odnosu na to koliko dugo motor radi.

Nije isto ni u svakoj zemlji ili regionu

Neki proizvođači daju i različite preporuke za različite zemlje ili regione. Na primer, u uputstvu za Hyundai i10 benzinac iz 2008. godine piše da se filter menja:

a) na 12 meseci ili 15.000 km u Kini, Indiji i Bliskom istoku

b) na 36 meseci ili 45.000 km u drugim zemljama, ali da se na 12 meseci ili 15.000 km proverava i po potrebi menja

Da li je i koliko prljav filter opasan po motor?

Suviše prljav filter vazduha može na razne načine da utiče na rad motora. Naravno, intenzitet negativnih efekata zavisi od raznih faktora:

a) koliko je filter prljav

b) koliko mu je ugrožena propusna moć

c) o kakvom motoru je reč – gorivo, ubrizgavanje, način upravljanja rada motorom, da li ima turbo punjač ili je atmosferski... Generalno, savremeniji motori će se na razne načine lakše prilagoditi redukovanom protoku vazduha, odnosno kompjuter će se pobrinuti da sagorevanje i dalje bude optimalno, dok su motori starijih generacija „ugroženiji“

d) možda će se pad snage zbog prljavog filtera osetiti samo pri graničnim opterećenjima, kada motor vuče najviše vazduha, dok će u svakodnevnoj vožnji biti neprimetan

Uglavnom, to što nikada niste čuli da je nekome stradao motor ili neka prateća komponenta zbog prljavog filtera, ne znači da posledica nema.

Može li filter da se čisti?

U suštini može, ali to nipošto ne preporučujemo. Ukoliko ga „izduvate“ kompresorom, postoji mogućnost da ga oštetite, pa njegovi delovi mogu da završe i u motoru, što je posebno rizično kod motora sa turbo punjačem.

Nije svaki filter isti

Intervali zamene propisani od strane fabrike se odnose na originalne filtere kakvi se ugrađuju ili kupuju u ovlašćenim servisima.

Pošto retko koji vozač koristi originalni filter vazduha (iz prve ugradnje) za auto van garancije, tu je uvek dilema koji zamenski filter da se koristi.

Izreke „Ako ne znaš šta je dobro, gledaj šta je skupo“ ili „Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari“ odavno su izgubile bilo kakvo utemeljenje u praksi.

Naravno da ne savetujemo da kupujete najjeftinije filtere, već jednostavno skrećemo pažnju da treba paziti ŠTA se kupuje i GDE se kupuje. Ali ako već kupujete jeftine zamenske filtere, verovatno je pametnije da značajno skratite period zamene.

Nije u pitanju samo koliko dobro će da filtrira vazduh, već i kolika je propusna moć filtera i koliko je izdržljiv sam materijal, pošto ne želite da se raspadne i da zatim njegovi delovi krenu preko usisnih i izduvnih ventila dalje ka turbo punjaču.

Zaključak

Ako već strogo poštujete preporuku proizvođača, pošto smatrate da su inženjeri „ultimativni autoritet“, onda pročitajte i deo u vezi otežanih uslova vožnje (ili kako god se to naziva kod različitih marki), pa uzmite u obzir i taj deo priče.

A to znači da filter vazduha treba povremeno proveravati i skraćivati interval zamene u slučaju potrebe. Kada ste to poslednji put uradili? Sami ili u servisu?

Morali smo da naglasimo ovaj deo zbog uobičajenog argumenta u stilu: „Ako su inženjeri koji su napravili taj auto/motor propisali da se filter vazduha menja na 60.000 km, odakle vam pravo da tvrdite kako taj filter mora da se menja na 20.000 ili 30.000 km???“

Uglavnom, naš savet je da filter vazduha menjate prilikom svakog drugog ili trećeg malog servisa, ako mali servis radite na 10.000 ili 15.000 km. Ukoliko koristite najjeftinije filtere, nije loša ideja da ih menjate i prilikom svakog servisa.

Procenite sami koliki je to dodatni trošak u zavisnosti od cene filtera vazduha. Koliko ćete uštedeti na godišnjem nivou?

I ne zaboravimo da ne vozimo svi u istim uslovima, pa stoga ne može da postoji jedno pravilo za sve.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

87 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: