Ne otpisujte automobile na vodonik

Zaboravite vozila sa električnim baterijama, budućnost je u vodoniku!

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 11.08.2022.

17:00

Ne otpisujte automobile na vodonik
Ilustracija: Shutterstock/Alexander Kirch

To je otprilike slogan izraelske kompanije Akuarius Engines, koja je nedavno predstavila svoj motor na vodonik koji bi mogao da zameni klasične motore sa unutrašnjim sagorevanjem.

Novi motor na vodonik težak samo deset kilograma predstavlja drugu generaciju linearnog motora sa jednim klipom koji je kompanija predstavila još 2014. godine.

Pokrenut isključivo vodonikom, novi motor ne koristi skupe gorivne ćelije, već proizvodi električnu energiju koristeći sličan princip kao kod tradicionalnih benzinskih ili dizel motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Izraelska kompanija predstavila je svoj novi motor nakon što su ga nezavisno testirali stručnjaci ugledne austrijske kompanije AVL.

Kao najveću prednost novog motora, izraelski inženjeri ističu njegovu jednostavnost: za razliku od klasičnih motora sa više od sto delova, motor Akuarius Engines se sastoji od samo 20 stacionarnih komponenti i jednog pokretnog dela, pa je zbog toga mnogo jeftiniji za proizvodnju i održavanje - navodno čak ni podmazivanje nije potrebno.

Iako nisu objavili previše specifikacija o motoru i njegovom radu, kompanija naglašava njegov „laki dizajn i jedinstveni metod unutrašnje razmene gasa“.

Vodonik je savršeno ekološko gorivo jer je nusprodukt njegovog sagorevanja obična voda. Kompanije širom sveta razvijaju različite tehnologije za njegovo korišćenje kao izvora energije, ali se do sada nijedna nije pokazala dovoljno efikasnom, održivom i ekonomičnom. Zbog toga u poslovnom i tehnološkom svetu postoji mnogo skepticizma u pogledu korišćenja vodonika kao goriva za vozila. U procesu zamene fosilnih goriva, velike automobilske kompanije su se uglavnom fokusirale na vozila na električnu energiju iz električnih baterija. Generalni direktor Folksvagena Herbert Dies je nedavno tvitovao da su automobili na vodonik neodrživi i da njegova kompanija nastavlja da podržava elektrifikaciju.

Trenutno najbogatiji čovek na svetu Elon Musk podržao je nemačkog biznismena na njegov tipičan, mnogo direktniji način: „Dies je u pravu. Vodonik je neverovatno glup oblik skladištenja energije za automobile. Jedva da je vredno razmatranja za upotrebu u prvoj fazi rakete, što je njena najverovatnija upotreba.

Ipak, čini se da je trka u pronalaženju novog univerzalnog energenta za putnička vozila, koji bi zamenio fosilna goriva, i dalje otvorena, šta god Musk govorio i nametao. Možda će motor na vodonik male izraelske kompanije na kraju izaći kao pobednik. Iako se ne bismo kladili na to.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: