Uništen neprocenjivi Ferrari

Prošlog vikenda ljubitelji automobilskog sporta su mogli da uživaju u fantastičnoj F1 trci na Silverstonu ali i u vrlo retkoj prilici da u akciji vide već zaboravljene stare trkačke automobile na stazi u Le Manu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 06.07.2022.

09:30

Uništen neprocenjivi Ferrari
Foto: RM Sotheby’s

Legendarni Circuit de la Sarthe je ugostio trku Le Mans Classic u kojoj učestvuju automobili koji su nekad davno žarili i palili na 24 sata Le Mana.

Poput F1 trke i ova je pružila dosta uzbuđenja, akcije ali i nesreća. Svakako najskuplja nesreća se dogodila kad je Ferrari 250 SWB popularno nazvan "Breadvan" izleteo sa staze i udario u ogradu od guma. Automobil kojim je u tom trenutku upravljao 31-godišnji Austrijanac Lukas Halusa u nesreći je veoma oštećen, a vozač je prošao bez povreda, navodi Jutarnji.hr.

Posledice nesreće bi mogle da budu veoma skupe. Na videu i slikama je vidljivo da je autu koji se poslednji put u Le Manu utrkivao pre 60 godina potpuno uništen zadnji kraj, delimično i prednji kraj, a s boka su čak otpala vrata. Najveći problem je što se radi o unikatu, jedinom takvom automobilu na svetu čija vrednost je neprocenjiva.

Iako je model Ferrari 250 jedan od najpoznatijih automobila u istoriji ova verzija nije delo slavnog Enza Ferrarija. "Breadvan"(prevedeno kombi za dostavu hleba) se zvanično zove Ferrari 250 GTO Drogo. Auto je nastao kao proizvod rivalstva između Enza i grofa Giovannija Volpija.

Enzo naime nije želeo da proda svoje trkačke 250 GTO Volpiju, uspešnom vlasniku trkačih timova. Zbog toga je Volpi naručio izradu vlastitog automobila za 24 sata Le Mana. Ferrari 250 SWB "Breadvan" je nastao na bazi jednog starog Ferrarija 250 GT SWB u koji je Volpi dao da se ugradi jači V12 motor. Takođe, karoserija je potpuno promenjena da bi bila lakša i aerodinamičnija.

Auto je učestvovao na trci 24 sata Le Mana 1962. godine i na stazi je bio brži od svih fabričkih Ferrarija 250 GTO ali nije uspeo da završi trku zbog kvara pogonske osovine. U trenutku odustajanja bio je sedmi u ukupnom poretku. I ove godine na trci klasika dobro se držao, ali zbog nesreće sada će biti potrebno mnogo truda i novca da bi se ovaj jedinstveni auto popravio.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: