Koliko je Tesla S Plaid zapravo moćan? VIDEO

Tesla Model S Plaid je najsnažniji automobil američkog proizvođača električnih automobila, a kanadska kompanija Ingenext rešila je da proveri koja je maksimalna brzina ove limuzine kada se ukloni softversko ograničenje.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 03.07.2022.

09:30

Koliko je Tesla S Plaid zapravo moćan? VIDEO
Foto: Tesla promo

Najsnažnija Tesla razvija 1.020 KS, dok je maksimalna brzina elektronski ograničena na 280 km/h, a ovu brzinu je moguće ostvariti isključivo u Track modu vožnje, piše Nova.

Ipak, sa ovom snagom, sasvim je jasno da Model S Plaid može i dosta brže od toga, pa je kanadska kompanija Ingenext rešila da napravi par izmena na softveru kako bi uklonili limiter brzine.

Zatim su našli pistu koja je idealna za testiranje maksimalne brzine da provere koliko najsnažnija Tesla može da dostigne. Objavljen je i video snimak ovog testiranja, a kadrovi su impresivni.

Kako se ispostavilo, Tesla Model S Plaid može da dostigne znatno više od službenih 280 km/h. Prema fabričkim specifikacijama, maksimalna brzina bez limitera je 320 km/h, ali nijedna verzija tog automobila nije našla svoj put do kupca bez elektronskog ograničenja, pa su se mnogi pitali koja je zapravo maksimalna brzina ovog električnog automobila.

Pomenuti Kanađani su kao poligon iskoristili 2,9 kilometara dugu poletno-sletnu pistu, a Model S Plaid je sa lakoćom probio granicu od 320 km/h. Kada je ovaj automobil već stigao pred kraj piste, na brzinomeru je pisalo 216 milja na sat, što je zapravo 348 km/h.

Treba napomenuti da je automobil imao još snage za ubrzanje, ali je jednostavno ponestalo prostora za to.

Tesla je dostigla maksimalnu brzinu nakon 2,56 kilometara piste, dok je preostalih 340 metara iskorišćeno za zaustavljanje vozila.

Radi se o impresivnoj maksimalnoj brzini, ali s obzirom da nisu podeljeni GPS podaci iz vožnje, verovatno je da se ovaj poduhvat neće računati kao službeni rekord brzine za Model S Plaid.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: