Novi automobili su sve nekvalitetniji

Novi automobili imaju sve više kvarova, pokazalo je godišnje istraživanje organizacije za zaštitu potrošača J.D. Power.

Podeli
Foto: Wellnhofer Designs/Shutterstock
Foto: Wellnhofer Designs/Shutterstock

Istraživanje je sprovedeno sa 84.165 američkih kupaca automobila, ali je značajno i na globalnom nivou.

Rezultati ankete o zadovoljstvu nikada nisu bili ovako loši. Istraživanje je pokazalo da je identifikovano 180 problema na 100 automobila, odnosno u proseku 1,8 problema po automobilu.

To je povećanje od 11 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je ujedno i najgori rezultat od kada se istraživanje sprovodi. Prethodnih godina, pouzdanost se povećavala svake godine.

"S obzirom na mnoge izazove sa kojima su se proizvođači automobila i dileri morali suočiti u protekloj godini, pomalo je iznenađujuće da kvalitet novih vozila nije dramatičnije opao", rekao je David Amodeo, direktor globalne automobilske industrije u J.D. Power.

Proizvođači automobila lansiraju vozila koja su tehnološki složenija u godinama u kojima je bilo mnogo nestašica kritičnih komponenti. Najistaknutiji su problemi sa čipovima.

Premijum modeli dolaze sa najviše problema. U ovim modelima ima više tehnoloških inovacija nego u jeftinijim automobilima. Izuzeci sa dobrim rezultatima su Lekus i Genesis.

Većina problema je sa infotainment sistemima. Sistemi pomoći u vožnji takođe često izazivaju probleme. Posebno se ističu sistemi za zadržavanje u saobraćajnoj traci. Električni modeli i plug-in hibridi su osetljiviji od automobila sa samo motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. Tesla ima bolje rezultate od drugih električnih automobila.

Američka istraživačka kompanija J.D. Power već 36 godina procenjuje pouzdanost novih automobila. Istraživači prate broj nedostataka koji se javljaju u prvih 90 dana vlasništva za sve modele.

Ovo je pregled kvarova po markama automobila. Iznenađujuće, Buick je na prvom mestu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu