GM je u problemu

Američka kompanija DŽeneral Motors (GM) izvestila je danas da je njena prodaja automobila pala za 15 posto u drugom kvartalu, jer su globalna nestašica čipova i poremećaji u lancu snabdevanja pogodili proizvodnju i doveli do toga da skoro 100.000 vozila i dalje čeka na delove kako bi bili završeni.

Podeli
Foto: GM promo
Foto: GM promo

Američka automobilska industrija nastoji da održi korak sa potražnjom potrošača za novim automobilima, ali ima problem da poveća proizvodnju zbog nedostatka čipova, deficita radne snage i zastoja u lancu snabdevanja.

DŽeneral Motors, koji je prošle godine izgubio titulu lidera po prodaji prvi put od 1931, prepustivši tron Tojoti, saopštio je da je prodao 582.401 vozilo od aprila do kraja juna ove godine naspram 688.236 vozila u istom periodu prošle godine, prenosi Rojters.

Ipak, procenjuje se da će ovaj proizvođač automobila iz Detroita biti najveći prodavac novih vozila u ovom kvartalu, prema analizi firme Koks Automotiv, pošto poremećaji u celoj industriji smanjuju isporuke i drugih velikih proizvođača.

GM je takođe saopštio da očekuje da će neto zarada za drugo tromesečje iznositi između 1,6 i 1,9 milijardi dolara, što je ispod procena analitičara koji u proseku predviđaju profit od 2,5 milijardi dolara, prema podacima Refinitiva.

Proizvođači automobila bi trebalo danas i u utorak da objave izveštaje o prodaji novih vozila u SAD-u za drugi kvartal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 60 idi na stranu