Vozite automobil uz pomoć džojstika – sledeće godine

Svakim danom sve više napredujemo u svakom pogledu, pa je bilo samo pitanje vremena kada će se neko setiti volana u automobilima.

Podeli
Foto: B92/NĆ
Foto: B92/NĆ

Nemački dobavljač Schaeffler-Paravan od sledeće godine želi da počne da vozi automobile sa džojstikom umesto volana. Skoro otkako je automobil u funkciji, sistem upravljanja volanom i letvom je u funkciji.

Nemačka kompanija pokreće testiranje sistema bi-wire, koristeći džojstik, u sportskim automobilima i drumskim vozilima. Kontrole funkcionišu kao u kompjuterskoj igrici: levo je levo, desno desno, napred je gas, a kočnice su unazad.

Paravanova kontrola džojstika smatra se revolucionarnom. Zbog toga je Schaeffler ušao u ovaj projekat kao investitor i sada zajednički pokušavaju da komercijalizuju sistem 2023. godine.

Sistem se čak može naknadno ugraditi. Prednosti su velike jer nema više udaraca koji se prenose kroz volan pri vožnji kroz rupe, upravljanje više ne troši snagu, a rad sistema aktivne bezbednosti je olakšan jer volan više ne mora da se pomera prilikom korekcije pravca vožnje, prenosi časopis HAK

Paravan ima veliko iskustvo u razvoju sistema kontrole za osobe sa invaliditetom, a zajedničko preduzeće najavljuje da je tri godine ispred konkurencije po razvoju. Očekuje se da će najviše koristi od ovog sistema imati osobe sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu