Ford će okončati proizvodnju Focusa 2025.

Ford Focus, kompaktni porodični automobil koji je oličenje renesanse kompanije iz 1990-ih, biće žrtva prelaska američkog proizvođača na elektrifikovanu gamu.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2022.

11:52

Ford će okončati proizvodnju Focusa 2025.
Foto: Ford promo

Ford je 4. aprila proizveo napravio Mondeo u svojoj fabrici u Valensiji, nakon pet generacija i tri decenije neprekidne proizvodnje. Nije prošlo mnogo vremena, a počeli su da stižu izveštaji koji su izazvali sumnju i u budućnost Focusa.

Kako navodi magazin Automobilwoche, proizvodnja Focusa će biti znatno smanjena nakon 29. avgusta. Kao razog, navodi se pad interesovanja kupaca kada su u pitanju kompaktni putnički automobili na uštrb krosovera i SUV modela
Foto: Ford promo
Kako se ispostavilo, to je bio tek početak, s obzirom da je sada najavljeno da će rival VW Golfa biti u potpunosti ukinut 2025.

To praktično znači da će restilizovani Focus Mk4 biti poslednji iz svoje vrste jer ne postoje planovi o potencijalnom nasledniku istog imena u eri električnih vozila.
Foto: Ford promo
Mondeo, koji je prvi ukinut, bio je prisutan na evropskom tržištu gotovo tri decenije. Bio je to još jedan dokaz da Ford nije sentimentalan kada je u pitanju gašenje pojedinih dugovečnih evopskih modela.

To je pokazao još 1998. kada je takođe nakon tri decenije ukinuo nekada vrlo popularni Escort, umesto koga je tada stigao upravo Focus.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: