Nova pravila: Samovozeći automobili će smeti da jure 130 km/h i da menjaju trake

Međunarodni ekspertski panel pri Ekonomskoj komisiji Ujedinjenih nacija za Evropu složio se da poveća maksimalnu brzinu za samovozeće automobile u određenim situacijama.

Podeli
Foto: TierneyMJ/Shutterstock
Foto: TierneyMJ/Shutterstock

Prema toj odluci, ograničenje brzine za autonomna vozila biće podignuto sa 60 km/h na 130 km/h. Promena trake bi takođe bila dozvoljena.

Predlog tek treba da odobri UNECE Svetski forum za harmonizaciju propisa o vozilima, koji se sastaje od 21. do 24. juna, ali se taj potez smatra formalnošću.Pravilo bi tada stupilo na snagu nakon otprilike šest meseci.

Više od 50 zemalja širom sveta su članice sporazuma, uključujući 27 zemalja EU. Sjedinjene Države, Kina i neke druge zemlje regulišu autonomnu vožnju prema sopstvenim standardima.

Trenutno je automatizovana vožnja ograničena na određene situacije na auto-putu, kao što su saobraćajne gužve. U situacijama kao što su tuneli ili led na kolovozu, koje automobili automatski detektuju preko kamera i senzora, vozači se upozoravaju i autonomna vožnja se isključuje.

Tehnologija autonomne vožnje ne znači jednostavno ulazak u automobil i prepuštanje vožnje kompjuteru. Međutim, prema UNECE, i industrija i stručni panel rade na takvim mogućnostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu