Novi BMW Serije 7 i X7 stigli u Srbiju FOTO

Potpuno novi BMW Serije 7 i redizajnirani SUV X7 premijerno su prikazani domaćoj publici.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 09.06.2022.

08:29

Novi BMW Serije 7 i X7 stigli u Srbiju FOTO
Foto: Delta Motors

Dva BMW-ova modela iz visoke klase imala su nedavno svetsku premijeru, a sada su predstavljeni u Srbiji.

Potpuno novi BMW Serije 7

Nakon 45 godina postojanja, BMW Serije 7 od sada ima i svoju potpuno električnu verziju. U pitanju je do sada najduža generacija "sedmice" koju je moguće naručiti samo u produženoj verziji od 5,4 metra.

Uzdignuti prednji deo ovoga puta donosi redefinisane dizajnerske elemente – osvetljene grilove, nove podeljene farove (gornji deo ima funkciju dnevnog svetla i migavca), kao i adaptivni LED sa Matrix dugim svetlima koja dolaze u standardnoj opremi.
Foto: Delta Motors
Opcionalni BMW kristalni farovi dodatno naglašavaju luksuzni svetlosni efekat, a dnevna svetla konstruisana su u LED tehnologiji i prolaze kroz svarovski kristale koji su raspoređeni u obliku slova L. Dizajneri su se ovog puta odlučili da svetlo na ovom modelu bude duboko "uklesano" u prednji branik.

Novitet u pogledu eksterijera su i BMW Individual boje u dve nijanse.
Foto: Delta Motors
Vozačima koji su sportski orijentisani na raspolaganju je M paket koji dodatno pojačava i intezivira dinamiku vozila, a u ponudi je i novi M Sport paket Pro. Već naredne godine M model, baziran na Seriji 7 biće dodatno vizuelno pojačan.

Enterijer nove BMW-ove Serije 7 putnicima nudi inovativni multimedijalni sistem i BMW Theater Screen koji dolazi sa ekranom veličine 31,3 inča uz 8K rezoluciju.

Uz ove luksuzne karakteristike, zadnji deo nove Serije 7 lako se transformiše u privatni bioskop, gde, pored ostalog, putnici na zadnjim sedištima mogu da uživaju u filmovima, serijama, omiljenoj muzici, ali i video igricama.

Sve kontrole ovog sistema su na dohvat ruke i to uz pomoć dva 5,5-inčna touchscreen displeja koja se nalaze u zadnjim vratima (BMW Touch Command).

Uz Bowers & Wilkins premijum audio-sistem i Executive Lounge paket zadnjih sedišta, koja su podesiva i imaju opciju transformacije u ležaj, putnici imaju utisak kao da zaista borave u nekom od luksuznih apartmana.
Foto: Delta Motors
Za vozače ovaj auto nije ništa manje uzbudljiv, pre svega, jer imaju na raspolaganju novi zakrivljeni ekran i redizajnirani volan, kao i nove komande automatskog menjača.

Ispred suvozača je BMW Interaction Bar koji putnicima olakšava upravljanje podešavanjima unutar vozila.

Prednja sedišta su potpuno novog dizajna i standardno dolaze u Comfort verziji. Površine za sedenje su šire, a nude i širok raspon mogućnosti električnog podešavanja, grejanja, kao i lumbalne podrške.

Opcionalno, moguće je dodati i aktivnu ventilaciju sa hlađenjem, kao i funkcionalne masaže sa devet programa, dok standardna oprema podrazumeva i četvorozonsku klimu.
Foto: Delta Motors
I ova, sedma generacija, u standardnoj opremi ima vazdušno oslanjanje (i napred i nazad), a aktivni stabilizatori sada funkcionišu uz pomoć elektromotora koji rade na naponu od 48V.

Povećana je krutost karoserije i uspostavljen je još bolji balans komfora i dinamike u vožnji.
Foto: Delta Motors
Sve navedeno predstavlja dobru pripremu za najnovije verzije pogonskih jedinica od kojih po prvi put imamo potpuno električni pogon u verziji BMW i7 xDrive60, gde uz pomoć dva elektromotora taj model raspolaže sa 400 kW/544 KS i 745Nm.

Baterija tog modela je neto kapaciteta 102kWh i omogućava maksimalnu autonomiju do 625 km, po WLTP ciklusu merenja.

Sve verzije sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem su opremljene 48V MHEV "lakim" hibidnim sistemima koji pomažu sa dodatnih 13 kW/18 KS i 200 Nm.

Dve startne verzije nose oznake 735i i 740i i imaju trolitarski šestocilindarski benzinski motor snage 200 kW/272 KS i 280 kW/380 KS.

Proleće 2023. doneće nam još dve verzije, odnosno 760i xDrive koji će imati 544 KS i 740d xDrive sa 300 KS.

Plug-in hibridne opcije takođe dolaze početkom naredne godine sa petom generacijom hibridnog pogona i imaće očekivanu maksimalnu autonomiju od 80 km, po WLTP ciklusu u čisto električnom režimu vožnje.

Nakon toga, očekuje nas i još jača, potpuno električna verzija BMW i7 sa oznakom M70 xDrive i ukupnom snagom od 485 kW/660 KS. Restilizovani BMW X7

Ekskluzivnost, dinamičnost i prostranost – to su atributi koji najbliže opisuju BMW X7. Najveći BMW-ov SUV dolazi sa unapređenim dizajnom i performansama.

Nove karakteristike vidljive su već na prednjem delu automobila koji ima podeljene farove (tako da gornji deo ima funkcije dnevnog svetla i pokazivača pravca, a donji adaptivni LED za srednje i dugo svetlo) i prepoznatljive, masivne, redizajnirane BMW "bubrege" koji mogu biti opcionalno osvetljeni.

Po prvi put je moguće poručiti alu felne od 23 inča, a na zadnjem delu su primenjene uske svetlosne jedinice koje imaju trodimenzionalni izgled i pozadinsku grafiku.
Foto: Delta Motors
Enterijer restilizovanog BMW-a X7 je luksuzan i prostran i u njemu se može uživati na tri reda sedišta (drugi red podrazumeva mesta za troje putnika, a opcionalno je moguće poručiti drugi red sa dva luksuzna sedišta).

Moderan stil i progresivna digitalizacija kabine ostvareni su pomoću inovativnog BMW zakrivljenog ekrana i nove generacije infotejment sistema BMW interfejsa 8.0.

Na centralnoj konzoli su novi, redizajnirani otvori za klimatizaciju, a po prvi put na X7 modelu imamo i pozadinski osvetljenu dekorativnu lajsnu.

BMW X7 poseduje i atraktivan Sky Lounge panoramski stakleni krov (sa LED osvetljenjem) i Bowers & Wilkins Diamond Surround sistem ozvučenja koji putnicima pruža posebno, luksuzno iskustvo.

Aktivna ventilacija sedišta i funkcija masaže opcije su koje se nude vozaču i suvozaču, dok su u okviru Comfort paketa grejači, osim za prvi red sedišta, dostupni i u drugom i trećem redu, kao i u naslonima za ruke kod vozača i suvozača, ali i u volanu.

Nova zanimljiva karakteristika kod ovog modela je i primena nano filtera u kabinama koji mogu da zadrže prašinu i polen, a dodatno značajnije redukuju gasove, alergene i mikrobe.
Foto: Delta Motors
BMW X7 dolazi u tri varijante pogona: BMW X7 xDrive 40i, BMW X7 M60i xDrive i BMW X7 xDrive 40d i po prvi put su svi opremljeni sa MHEV "lakim" hibridnim sistemom koji u najnovijoj verziji dodaje 9 kW i dodatnih 200 Nm obrtnog momenta.

Raspon motora pedvodi novi benzinski V8 motor od 4.4 litra za BMW X7 M60i xDrive. M TwinPower Turbo tehnologija i rešenja preuzeta sa sportskih M modela, poboljšano hlađenje i regulacija pritiska turbo punjača predstavljaju ključne modifikacije, a ostvareno je 390 kW/530 KS maksimalni obrtni moment od 750 Nm i impresivni razvoj snage.

Dodatno je instaliran i MHEV sistem od 48V sa elektromotorom snage 9 kW.

Šestociliondarski redni motor najnovije generacije debituje u modelu BMW X7 xDrive40i, a modifikacije su donele 35 kW/47 KS više tako da sada ima ukupno 280 kW/380 KS i 540 Nm.

Trenutno jedini dizel motor je ugrađen u model BMW X7 xDrive40d i proizvodi 259 kW/352 KS i 720 Nm.

Svi motori su kombinovani sa osmobrzinskim Steptronic Sport menjačem, uključujući polugice za promenu brzine na volanu i Sprint funkciju. Snaga motora se prenosi na put ili teren preko inteligentnog BMW xDrive sistema pogona na sva četiri točka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: