Ipak se prevrće: Jeep Wrangler opet razočarao na testu bezbednosti VIDEO

Uprkos modifikacijama koje je proizvođač napravio kako bi rešio ovaj problem, Jeep Wrangler sa 4 vrata ponovo se prevrnuo na testu sudara američkog Instituta za bezbednost na putevima (IIHS).

Automobili

Izvor: B92

Petak, 03.06.2022.

12:12

Default images

Popularni terenac marke Jeep ponovo je pokazao istu boljku na testu frontalnog sudara sa malim preklapanjem kontektnih površina. Auto se nakon udarca u barijeru koja se nalazi sa vozačeve strane automobila prevrnuo na suprotnu, desnu stranu.

Iako je bezbednosni "kavez" koji čuva putničku kabinu odradio dobar posao i zaštitio vozača od povreda izazvanih samim udarcem u prepreku, zbog naknadnog prevrtanja Jeep Wrangler je dobio ocenu "marginalan", što je drugi najlošiji mogući rezultat

IIHS je naveo da vozilo koje se prevrne na bok predstavlja dodatne rizike od povreda putnika, iako njegov test nije nužno opremljen za njihovo merenje, između ostalog i zato jer pri sudaru ima samo jednu lutku u vozilu za ovaj konkretan test.

Prevrtanje vozila takođe povećava rizik da putnik ispadne iz vozila. To je posebno zabrinjavajuće za Jeep Wrangler jer ima vrata i krovne delove koji se po potrebi mogu ukloniti.

Pored prevrtanja na bok, test je takođe otkrio da, u slučaju sudara sa malim preklapanjem, postoji značajan rizik od povrede leve noge i stopala vozača. Takođe je navedeno da se kombinovani bočni vazdušni jastuk za glavu i torzo nije aktivirao na ovom testu sudara.

Rezultat je vredan pažnje jer je izuzetno sličan testu sudara Wrangler sa 4 vrata iz 2019, koji se takođe prevrnuo na bok u testu sudara sa malim preklapanjem. IIHS izveštava da Stellantis (ranije FCA) radi na rešavanju ovog problema od tog prvog testa sudara. Ono što je, možda, još poraznije za kompaniju je to što je model prethodne generacije pre 2018. dobio ocenu "dobar" na istom testu sudara.

Ta ocena je inače neophodna da bi vozilo bilo uzeto u obzir za nagradu Top SafetyPick.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: