Milioni Nemaca zameniće automobile javnim prevozom

Mesečne karte od devet evra izuzetno su popularne u Nemačkoj.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2022.

09:32

Milioni Nemaca zameniće automobile javnim prevozom
Foto: Photo360/Shutterstock

Nemačka je odlučila da stimuliše građane da više koriste javni prevoz i za sve vrste lokalnog i regionalnog prevoza ponudila je kartu od svega 9 evra mesečno. Ideja je da se skupo gorivo za automobile pokuša "zaobići" jeftinim javnim prevozom.

Kakvi su rezultati? Jednom rečju – fantastični. Samo je Deutsche Bahn (Nemačke železnice) prodao 2,7 miliona karata od 9 evra za lokalni prevoz, a pretpostavlja se da je ukupno prodato oko sedam miliona karata (u Nemačkoj živi nešto više od 80 miliona stanovnika).

Očekuju se i gužve na peronima autobuskih i železničkih stanica koje bi mogle uzrokovati kašnjenja u lokalnom prevozu. U međuvremenu, nemački ministar saobraćaja, Tarek Al-Vazir, pozvao je stanovnike da se u sledeća tri meseca prebace na autobuse i vozove sa kartom od 9 evra.

"Iskoristite ponudu jer će ona postaviti smer budućeg planiranja saobraćaja", rekao je ministar u ponedeljak u Visbadenu.

Karte su aktivne od 1. juna i ova akcija važi tri meseca. Dakle, za 27 evra vozi se koliko možeš u tom periodu.

Ako se karta, na primer, kupi u Hamburgu, možete je koristiti u lokalnom saobraćaju u Berlinu ili bilo kom drugom nemačkom gradu, a važiće čak i u nekim međugradskim vozovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

43 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: