Volkswagen, ali na gusenicama FOTO

Volkswagen je završio restauraciju jednog posebnog kombija T1.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 27.05.2022.

17:00

Volkswagen, ali na gusenicama FOTO
Photo: Volkswagen

Poluguseničar koji je konstruisan šezdesetih godina prošlog veka je dugo čekao obnovu i napokon je zasijao…

Takozvani Half-track Fox je započeo život kao kombi VW T1 iz 1962. godine. Vozilo je došlo u ruke austrijskog mehaničara Kurta Kretznera, koji ga je modifikovao za vožnju u Alpima.

Kretznerov cilj je bio da proizvede kombi koji bi mogao lako da se nosi s teškim terenima na planinskim obroncima, a da pritom bude jednostavan u vožnji, navodi Revija HAK.

Aluminijumske gusenice s gumenim blokovima su postavljene na dve osovine na zadnje točkove od 13 inča. To je omogućilo dobru vožnju napred na snegu i blatu. U međuvremenu, dve osovine napred su opremljene dvostrukim točkovima od 14 inča i omogućile su vozilu da ima okretnost konvencionalnog kombija.

Half-track Fox je zadržao standardni motor, 1,2 litarski benzinac sa samo 33 konjske snage. Dve osovine s gusenicama su opremljene blokadom diferencijala. Najveća brzina je samo 35 km/h.

Na početku je Kretzner imao velike planove, ali završio je samo dva primerka. Krajem 2018. jedini preživeli Half-track Fox je prosleđen Odeljenju za klasična vozila Volkswagen privrednih vozila, koje ga je vratilo u originalno stanje.

Enterijer je bio prilika za kreativnost restauratorskog tima, jer nije bilo pravih zapisa o originalnom izgledu vozila. Unutra je ugrađen sveži element od bukve i bora zajedno s priborom za alate i drugu opremu prikladnu za alpske uslove. Nakon završetka u februaru 2022., Volkswagen je poslao vozilo na sneg. Test vožnja je otkrila iznenađujuću sposobnost vožnje uzbrdo…
Photo: Volkswagen
Photo: Volkswagen

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: