Koliko je vremena potrebno da se ukrade Tesla? VIDEO

Tesla nije jedini proizvođač koji ima problem sa ovom vrstom krađe, one se uglavnom vrše hvatanjem signala sa daljinskih ključeva, ali očigledno se i mobilni telefoni pokazuju ranjivima.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 24.05.2022.

18:00

Koliko je vremena potrebno da se ukrade Tesla? VIDEO
Foto: Tesla promo

Stručnjak za bezbednost NCC grupe Sultan Kasim Kan uspeo je da hakuje i otključa Tesla Model I za samo deset sekundi.

Učinio je to uz pomoć laptopa, povezanog relejnog uređaja i malo znanja iz programiranja. Korišćenje relejnog uređaja može bežično da premosti signal između automobila i telefona vlasnika (koji deluje kao daljinski ključ), što dovodi do toga da vozilo misli da je telefon u dometu vozila, iako može biti stotinama metara ili čak kilometara daleko .

Napad se zasniva na hakovanju mobilnog telefona, ali može da radi i sa daljinskim ključem, koji je zasnovan na ultra niskoj potrošnji energije Bluetooth (BLE). Procesom može upravljati nekoliko lopova. Jedan će postaviti mali relej povezan na internet negde gde vlasnik stanuje (kafe, restoran (). Kada su vlasnik i mobilni telefon/ključ u dometu releja, drugom lopovu treba samo nekoliko sekundi da se odveze.

Tesla nije jedini proizvođač koji ima problem sa ovom vrstom krađe, one se uglavnom sprovode hvatanjem signala sa daljinskih ključeva, ali očigledno se i mobilni telefoni pokazuju ranjivim.

Tesla je 2018. uveo opciju pod nazivom PIN-to-drive koja, ako je omogućena, deluje kao dodatni bezbednosni sistem za sprečavanje krađe. Ali upitno je koliko i ovaj sistem pomaže.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: