Zbog nekoliko grama CO2 automobili će poskupeti 1.000 evra

Strogi evropski propisi, Euro 7 norme, direktno utiču na cene novih vozila.

Izvor: B92, Revijahak.hr
Podeli
Foto: ddisq/Shutterstock
Foto: ddisq/Shutterstock

Evropska unija zadala je sebi visoke klimatske ciljeve, ali pitanje je kako će to uticati na živote ljudi sa prosečnim primanjima u novim okolnostima koje je doneo rat u Ukrajini, recesiji i ekonomskoj neizvesnosti.

O tome je na konferenciji CahngeNOW govorio generalni direktor kompanije Renault, Luka de Meo. On je jasno stavio do znanja da strogi evropski propisi, standardi Euro 7, direktno utiču na cene automobila, posebno na cene vozila za koje je zainteresovana većina evropskih kupaca – malih gradskih i kompaktnih automobila.

"Izračunali smo šta bi Euro 7 značio za naš portfolio modela prema trenutno poznatim planovima. Proizvodnja automobila koštala bi u proseku 1.000 evra više, a u grupaciji Renault imali bismo troškove oko milijardu evra. Zato bi prosečno vozilo trebalo da poskupi za 1.000 evra za svega tri do četiri grama smanjenja CO2", objasnio je Luka de Meoi dodao:

"Ne možete očekivati da ćete staru Nokiju sa 12 tastera zameniti pametnim telefonom visoke tehnologije sa 5G vezom i ekranom od milion piksela, a zatim je ponuditi jeftinije od starog mobilnog telefona".

Tehnologije za smanjenje emisija su skupe i njihova primena na motore ili izduvne sisteme značajno bi podigla cenu automobila.

Euro 7 standard bi smanjio emisiju CO2 za 67% (u poređenju sa 1990. godinom) na automobilima 2030. godine, u poređenju sa 63% ako bi trenutni Euro 6d ostao na snazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu