"Ne treba žuriti sa isključivo električnim automobilima"

Potrebno pažljivo razmotriti emisiju CO2 električnih vozila tokom celokupnog procesa od proizvodnje do reciklaže, a ne samo gledati površne podatke o potrošnji električne energije tokom vožnje.

Izvor: B92, Revijahak.hr
Podeli
Foto: Scharfsinn/Shutterstock
Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Godinama se raspravlja o električnim automobilima i njihovom uticaju na životnu sredinu. Već neko vreme vodi se polemika o njihovom CO2 otisku, mestima na svetu gde se ova vozila isplate ili ne, gde su "prljavija" od benzinaca i dizelaša zbog nepovoljnog energetskog miksa, a gde su "čistija".

Najnoviji doprinos ovoj debati su izjave generalnog direktora kompanije Renault, Luke de Mea, koji je upozorio da automobilska industrija ne treba da žuri sa uvođenjem potpuno električnih vozila, ističući da bi to moglo imati neželjene posledice po životnu sredinu.

Govoreći nedavno na manifestaciji "The Financial Times Future of Car" u Londonu, de Meo je rekao da je francuski proizvođač automobila posvećen električnim vozilima. Ali nemoguće je okrenuti glavu od problema visokih cena električnih vozila, koje bi trebalo da budu smanjene do 2025. godine.

To je, međutim, bio slučaj pre rata u Ukrajini, a sada, posebno sa nedostatkom ključnih sirovina za baterije i elektromotore (uglavnom dolaze iz Rusije), cene električnih automobila mogle bi da budu visoke u mnogo dužem periodu nego što se očekivalo.

De Meo kaže da električna vozila mogu da zadovolje prosečne zahteve vozača, ali da nisu pogodna za dva ili tri duža putovanja godišnje. Šef Renaulta je dodao da je potrebno pažljivo razmotriti emisiju CO2 električnih vozila tokom celokupnog procesa od proizvodnje do reciklaže, a ne samo gledati površne podatke o potrošnji električne energije tokom vožnje.

Osim toga, de Meo veruje da bi strogi propisi za električna vozila koji stupaju na snagu na tržištima širom sveta mogli da naškode životnoj sredini tako što bi se zbog njih prekinula ulaganja u poboljšanje postojećih motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 57 idi na stranu