Odlazak još jednog minivana: Kraj za Renault Scenic

Verzija Grand Scenic sa sedam sedišta opstaće još neko vreme.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2022.

10:28

Odlazak još jednog minivana: Kraj za Renault Scenic
Foto: Renault promo

Evropski MPV segment ostaje bez još jednog modela s obzirom da Renault ukida Scenic. Francuska kompanija više ne nudi ovaj kompaktni porodični minivan koji se proizvodio još od 1996. godine kada je debitovala prva generacija Scenica.

Dok se originalni Scenic prodao u više od 2,8 miliona primeraka tokom svog životnog ciklusa, njegov aktuelni naslednik nikada nije privukao toliku pažnju kupaca, a prošle godine je isporučeno samo 20.678 primeraka ovog modela.

Poređenja radi, pre otprilike jedne decenije, 2011, Renault je na Starom kontinentu prodao čak 160.159 vozila tada svežeg modela treće generacije.
Foto: Renault promo
Francuski proizvođač automobila je i zvanično prestao da prima porudžbine za osnovni Scenic, iako je važno napomenuti da je njegov "rođak" sa sedam sedišta - Grand Scenic - i dalje u prodaji. Međutim, kako piše Caradisiac, za samo nekoliko meseci i produžena verzija sa tri reda sedišta odlazi u penziju.

Scenic se tako pridružuje Talismanu, vodećoj limuzini kompanije Renault, koja je takođe nedavno ukinuta.

Rast popularnosti SUV vozila i pad tražnje za tradicionalnim limuzinama, karavanima i minivan vozilima primoravaju proizvođača da ugase neke od svojih dugogodišnjih modela.

Čini se da sudbina Renaulta Espace nije drugačija jer ovaj automobil već nije dostupan za porudžbine na određenim evropskim tržištima, iako zvanično saopštenje o njegovom ukidanju još nije objavljeno.

Trend gašenja minivana

Foto: Renault promo
Prošlog meseca, Citroen, jedan od istorijskih rivala Renaulta, najavio je da ukida porodični kombi Grand C4 SpaceTourer, a proizvodnja bi trebalo da se završi u julu ove godine.

Baš kao i Renault, Citroen je decenijama prodavao ovo višenamensko vozilo, počevši od 1994. godine kada je predstavljen Evasion. Nasledio ga je veći i udobniji C8, koji je ukinut 2012. godine.

Volkswagen Sharan, MPV slične veličine iz Volfsburga, kao i sestrinski Seat Alhambra ugašeni su 2020.

Ford je trenutno jedan od retkih proizvođača u Evropi sa dostupnim minivanom, modelom S-MAX, koji je dobio novi hibridni pogon u februaru prošle godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

45 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: