Zvanično: Maserati Grecale

Nakon što je prošle nedelje najavio svoje planove za elektrifikaciju, Maserati je danas zvanično prikazao i dugo očekivani SUV model Grecale.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2022.

09:30

Zvanično: Maserati Grecale
Photo: Maserati

Treba podsetiti da je njegova promocija trebalo da bude održana još 16. novembra prošle godine u Milanu, ali je tada odlučeno da se ona odloži zbog globalne nestašice poluprovodonika.

U svakom slučaju, Grecale (nazvan po vetru sa Mediterana) je SUV manji od aktuelnog modela Levante, bazira se na Giorgio platformi koju između ostalog koristi i Alfa Romeo Stelvio, a proizvodiće se u Cassino fabrici u Italiji.

Tačnije, Grecale je dugačak 4846 mm, širok 1948 mm, visok 1670 mm i ima međuosovinsko rastojanje od 2901 mm

Ovde i napomena da verzije Grecale Modena i Grecale Trofeo imaju za 34 mm širi trag točkova u odnosu na baznu verziju Grecale GT.

Novi SUV će po ranijim najavama imati najbolji odnos snaga / težina u klasi, laganu platformu i "superiorno upravljanje".
Photo: Maserati
Na vrhu ponude je Grecale Trofeo sa 3,0 litarskim twin-turbo V6 motorom sa 523KS i 620 Nm (ima i sistem deaktivacije cilindara), najveća brzina je 285 km/h, dok ubrzanje do 100 km/h traje za 3,8 sekundi.

Ispod se u gami nalaze Grecale GT i Grecale Modena sa 2,0 litarskim četvorocilindričnim mild-hybrid pogonom (sa 296KS i 450 Nm odnosno 325KS i 450 Nm). Grecale GT i Grecale Modena postižu 240 km/h, a do 100 km/h ubrzavaju za 5,6 odnosno 5,3 sekunde.

Sve varijante inače imaju pogon na sva četiri točka.

Takođe, tu su i dva displeja u unutrašnjosti (od 12.3 i 8.8 inča), kao i pet modova vožnje (COMFORT, GT, SPORT, RACE i OFF-ROAD).

Grecale će između ostalog konkurisati Porscheovom Macanu, dok se tržišni start najavljuje za treći kvartal ove godine (u SAD-u krajem godine).

Kasnije stiže i potpuno električna verzija (elektromotor sa 800 Nm, baterije od 105 kWh).

U vezi sa planovima za elektrifikaciju, Maserati je najavio dodavanje električnih verzija kod svih modela u svojoj gami do 2025. Italijanski proizvođač automobila zatim planira da ukine modele sa SUS motorima do 2030. kako bi postao potpuno električni.

Svaki model Maseratija, od SUV-a Grecale do superautomobila MC20, imaće električnog pandana u budućnosti. Električni Maserati modeli će biti deo Folgore asortimana, što će biti oznaka proizvođača automobila za njihove EV modele.

Električna verzija novog Grecale SUV-a bi trebalo da stigne 2023. godine, dakle godinu dana nakon standardnog modela.
Photo: Maserati
Photo: Maserati
Photo: Maserati
Photo: Maserati
Photo: Maserati
Photo: Maserati
Photo: Maserati
Photo: Maserati
Photo: Maserati
Photo: Maserati
Photo: Maserati
Photo: Maserati
Photo: Maserati
Photo: Maserati

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: