Šta je sigurnije – SUS ili električni automobili?

Oduvek se smatralo da su električni automobili pouzdaniji od vozila na benzin ili dizel; električna vozila imaju manje pokretnih delova, kao i manje tečnosti.

Podeli
Foto: Roschetzky Photography/Shutterstock
Foto: Roschetzky Photography/Shutterstock

Međutim, nova studija pokazuje da električni automobili ipak nisu pouzdaniji od varijanti s SUS motorima.

Naime, novo istraživanje britanske grupe potrošača "Which?" otkriva da vlasnici tradicionalnih benzinskih ili dizelskih vozila prijavljuju manje problema unutar prve četiri godine vlasništva nego vlasnici električnih vozila. Grupa je anketirala ukupno 48.000 ljudi o vozilima koja voze, što je uključivalo 2.184 EV-a. 39 posto vlasnika električnih vozila je pravilo problem u prve četiri godine vlasništva, u poređenju sa samo 19 posto vlasnika benzinskih automobila i 29 posto vlasnika dizelaša, prenosi Jutarnji.hr.

Ne samo da su električni automobili manje pouzdani, već i servisi traju duže od onih na benzincima i dizelašima. Najčešći problemi su se javljali sa softverom, čija popravka je trajala do pet dana, u poređenju s tri dana za benzinske automobile i četiri dana za dizelaše.

Najmanje pouzdana od svih marki električnih vozila je Tesla, pri čemu je 39 posto vlasnika prijavilo barem jednu grešku unutar 4 godine vlasništva, a 5 posto problema je uključivalo kvarove pri pokretanju vozila. Na drugom kraju lestvice je Kia sa svojim e-Nirom, sa samo 6 posto vlasnika koji su prijavili kvar, a samo 1 posto njih se odnosilo na pokretanje.

"Znamo da vozači žele da pređu na ekološki prihvatljivije automobile, ali je od vitalnog značaja da dobiju kvalitetan proizvod", rekla je Lisa Barber, urednica Whicha?. “Posebno s električnim vozilima, naše istraživanje pokazuje da premium cena ne znači i pouzdano vozilo, pa bismo uvek podstakli vozače da istraže pre tako značajne kupovine bi videli kojim automobilima i markama mogu da veruju".

Doduše, električna vozila su još uvek prilično nov proizvod u automobilskom svetu, ali verovatno ćemo videti povećanu pouzdanost kako se tehnologija dalje razvija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 61 idi na stranu