Molba – nemojte voziti nedeljom

Od vozača Velike Britanije je zatraženo da nedeljom ostave automobile da bi pomogli u rešavanju globalne naftne krize, a stručnjaci govore vladama da će to dovesti do smanjenja troškova.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 20.03.2022.

13:00

Molba – nemojte voziti nedeljom
Foto: Greentellect Studio/Shutterstock

Prema Međunarodnoj energetskoj agenciji (IEA), "nedelja bez automobila" bi pomogla da se podrži pešačenje i vožnja biciklom, kao deo plana od 10 koraka za smanjenje upotrebe naftnih derivata. Budući da cene benzina i dizela dostižu rekordne vridnosti u Velikoj Britaniji i celom svetu, mnogi stručnjaci traže alternativne opcije da bi uštedeli novac vozačima i pokrenuli put do nulte emisije, piše Jutarnji.hr.

Nedavno su se Edinburg, Brisel, Vankuver i delovi Tokija obavezali da smanje upotrebu automobila u svojim gradskim centrima da bi promovisali javno zdravlje i kulturna dešavanja. Koncept "nedelje bez automobila" je uveden u Švajcarskoj, Holandijij i Zapadnoj Nemačkoj tokom naftne krize 1973. godine, a mogao bi da se vrati za 2022.

Kada se svake nedelje u velikim gradovima ne bi koristili automobili, uštedelo bi se oko 380.000 barela nafte dnevno. Pri korišćenju ove metode samo jedne nedelje mesečno, izbeglo bi se korišćenje oko 95.000 bačvi. IEA procenjuje da bi, ako se prihvati svih 10 njihovih predloga, to moglo da smanji potražnju za naftom za 2,7 miliona barela dnevno u sledeća četiri meseca.

Izveštaj IEA-e takođe poziva na ograničenje pristupa puteva privatnim automobilima u velikim gradovima, umesto da se fokusira na sistem zamenske upotrebe automobila. U njemu se navodi: “Ograničavanje korišćenja privatnih automobila u velikim gradovima na one s parnim tablicama nekim radnim danima i na one s neparnim tablicama drugim radnim danima je mera s dugim uspešnim sprovođenjem".

"Ove zabrinutosti mogu da se ublaže drugim merama koje predlažemo, kao što je smanjenje cene javnog prevoza ili promovisanje zajedničkog prevoza." Takođe je istaknuta potreba za većom podrškom za usvajanje električnih vozila i njihove potrebne infrastrukture na globalnom nivou.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: