Trijumf "električara": Kia EV6 je auto godine u Evropi

Ovo je prvi put da u izboru "European Car Of The Year" pobedi jedan korejski automobil, i to na struju.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 01.03.2022.

09:16

Trijumf
Foto: Kia promo

Kia EV6 je pobedila u ovogodišnjem izboru za prestižno zvanje "Evropski auto godine" u konkurenciji sedam finalista,

Korejski električni automobil osvojio je prvo mesto sa 279 poena ispred, takođe električnog modela Renault Megane E-Tech (265), dok je na trećem mestu još jedan automobil na struju, Hyundai Ioniq 5 (261).

Slede Peugeot 308 (191 bod), Škoda Enyaq (185), Ford Mustang Mach-E (150) i Cupra Born (144).
Foto: Kia promo
Kuriozitet ovogodišnjeg izbora za najbolji automobil na evropskom tržištu je to što su 6 od sedam finalista automobili sa električnim pogonom.

Inače, izbor "European Car Of The Year" se održava od 1964. godine, kada je nagradu odneo Rover 2000. Prvi električni automobil koji je trijumfovao bio je Nissan Leaf, 2011. godine.

Senka rata nadvila se i nad izborom za auto godine

Nažalost, ni ovaj događaj nije mogao da prođe bez kontroverzi.

Naime, o "Evropskom automobilu godine" odlučuje panel koji se sastoji od članova iz devet automobilskih publikacija iz devet zemalja.

Uoči objavljivanja imena pobednika, saopšteno je da se neće brojati glasovi ruskih članova žirija.

"Ovo je reakcija na ruski napad na Ukrajinu. Suspenzija nije lična, nije protiv naših članova. Ruski članovi nisu isključeni iz žirija, ali je njihovo pravo glasa privremeno suspendovano", objavila je organizacija u saopštenju i dodala: "Svi se nadamo da će se strašni rat vrlo brzo završiti".

Organizacija je navela da uprkos odluci da se ruskim članovima suspenduje pravo glasa, to nije uticalo na krajnji rezultat. I pobednički automobil i plasman ostalih finalista bili bi isti i da su uključeni glasovi ruskih članova žirija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: