Proizvođači automobila strahuju zbog Rusije i Ukrajine

Ruske diplomatsko-vojne akrobacije s Ukrajinom celi svet drže u napetosti, a krenule su i prve sankcije koje se tiču uglavnom bankarskog sektora i ponekog sirotog oligahra blisko poveznog s predsednikom Putinom.

Podeli
Foto: Renault promo
Foto: Renault promo

Uglavnom, eskalacija sukoba nikome ne odgovara, pa ni samim Rusima, koji žive od izvoza gasa i nafte.

Evropski proizvođači automobila imaju svoje interese jer su u Rusiju investirali milijarde evra, a deo vozila iz fabrika na istoku ide i prema zapadu, odnosno Nemačkoj, Francuskoj…

Evropski proizvođači automobila imaju veliku prisutnost u Rusiji, piše Revija HAK. Volkswagen, Stellantis, Renault i Mercedes-Benz imaju fabrike u toj državi, dok BMW tamo proizvodi automobile preko ruskog partnera Avtotora.

Francuski Renault je vlasnik najvećeg ruskog proizvođača automobila, Avtovaz, s velikom fabrikom u Toljatiju.

S Ladom Renault ima velike planove i u Evropi. Stellantis planira da uvozi komercijalna vozila Peugeota, Opela i Citroena iz svoje fabrike u Kalugi kako bi zadovoljio povećanu evropsku potražnju za uslugama dostave.

Italijanski proizvođač guma Pirelli, koji je u kineskom vlasništvu, upravlja s dve fabrike koje zapošljavaju oko 2500 ljudi u Rusiji, proizvodeći gume za domaće tržište, ali i za izvoz.

Volkswagen je od 2006. do 2021. uložio dve milijarde evra u fabrike u Rusiji, a samo za onu u Kalugi je izdvojio milijardu evra…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 60 idi na stranu