Zbogom Passat: Amerika se oprostila od Volkswagenove limuzine

Reč je o modelu koji se proizvodio u SAD specijalno za američko tržište.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 26.01.2022.

13:15

Zbogom Passat: Amerika se oprostila od Volkswagenove limuzine
Foto: VW promo

Volkswagen Passat stigao je do kraja svog puta u Americi pošto je nemački proizvođač automobila objavio da je poslednji primerak sišao sa fabričke trake u Čatanugi u Tenesiju prošlog meseca.

Poslednja limuzina iz ovog pogona bila je Passat Limited Edition u platinasto sivoj boji.

Kraj Passata u Sjedinjenim Državama nije iznenađenje jer je Volkswagen još prošle godine otkrio da će okončati proizvodnju ovog modela u Americi.

U SAD je od 1974, kada je ponuđen kupcima, prodato preko 1,8 miliona Passata. Naravno, vredi napomenuti da je u ovaj broj uključena i prodaja vozila pod oznakama Dasher i Quantum, koje je VW koristio do 1990. za Passat sa američkim specifikacijama.
Foto: VW promo
Dok se prvih šest generacija Passata za američko tržište proizvodilo u Evropi, limuzina sedme generacije je izrađivana u Americi i bila je konstruisana specijalno za tržište Severne Amerike.

Limuzina je bila znatno veća od svog prethodnika i dizajnirana tako da ponudi "nemački inženjering i stil po konkurentnoj ceni", kako su reklamirali poslednji Passat u SAD.

Potrošači su u početku dobro prihvatili automobil, pa je Volkswagen 2012. u SAD prodao 117.023 ovih vozila. Taj trend je bio kratkotrajan jer su se Amerikanci ubrzo "zaljubili" u krosovere i prodaja je počela da opada, da bi 2021. kupcima bilo isporučeno svega 24.396 primeraka.

Pošto je poslednji Passat sišao sa proizvodne trake, fabrika u Čatanugi je počela da se priprema za proizvodnju električnog krosovera ID.4.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: